Globálni investori pokračujú v nalievaní peňazí do Číny
14 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Čína prilákala minulý mesiac priame zahraničné investície (PZI) vo výške 84,1 miliárd juanov (12,3 miliárd dolárov) - o 18,7 percenta viac ako pred rokom - pričom druhá najväčšia ekonomika sveta po vypuknutí epidémie Covid-19 pokračuje v oživovaní, informuje portál RT.


Podľa údajov čínskeho ministerstva obchodu bol august piatym mesiacom rastu priamych zahraničných investícií. Za prvých osem mesiacov tohto roka prílev investícií vyskočil o 2,6 percenta na 619,8 miliárd juanov.

Čína zostáva silným investičným cieľom, pretože je jedným z mála národov, ktorým sa podarilo vyhnúť sa pádu do recesie po tom, ako prepuknutie koronavírusu zasiahlo globálnu ekonomiku. Po rekordnom poklese v prvom štvrťroku čínsky hrubý domáci produkt (HDP) v júni prekonal prognózy, keď stúpol o 3,2 percenta.

Peking zintenzívňuje svoje úsilie o prilákanie globálnych investorov. V piatok vysoko postavení čínski úradníci vyhlásili, že krajina vsádza na podporu investorov v rýchlo sa rozvíjajúcom sektore služieb.

Taktiež odhalili, že čínske hlavné mesto sa snaží stať sa „národnou komplexnou demonštračnou zónou“, pretože implementuje celý rad opatrení vrátane uľahčenia cezhraničných tokov kapitálu, podpory zámorských spoločností zaoberajúcich sa obchodmi s cennými papiermi a termínovanými obchodmi a podpory zahraničných spoločností k účasti na obchodovanie s akciami a dlhopismi.

Ceny ropy ustupujú a narastajú obavy z nadmernej ponuky
Medzinárodné referenčné hodnoty Brent a West Texas Intermediate (WTI) v piatok opäť poklesli po prekvapivom zvýšení amerických zásob ropy, ktoré vyvolalo obavy z nadbytku ponuky na globálnom trhu s ropou, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Marek Molnár


"Zahraniční investori vyjadrili silné želanie dostať sa do telekomunikačného sektoru," uviedol v piatok čínsky vicepremiér Wang Shouwen, ktorého citovala CGTN. „Plán teraz umožní zahraničným spoločnostiam investovať do virtuálnych privátnych sietí (VPN), pričom podiel zahraničných akcií nepresahuje 50 percent. Zámorskí poskytovatelia telekomunikačných služieb môžu založiť spoločné podniky na poskytovanie týchto služieb pre zahraničné podniky v Pekingu,“ ďalej poznamenal Shouwen.

Prílev investícií do Číny naďalej rastie, a to napriek sporom s USA na viacerých frontoch. Okrem tlaku na čínske podniky na svojom vlastnom území sa Trumpova administratíva pokúšala presvedčiť americké spoločnosti, aby sa zbavili Číny.

Zatiaľ čo podniky majú obavy z horkého obchodného napätia medzi dvoma poprednými ekonomikami sveta, americké podniky sa zdráhajú zbaliť svoje veci, ukázal nedávny prieskum Americkej obchodnej komory (AmCham) v Šanghaji. Podľa prieskumu viac ako 78 percent spoločností nechce meniť svoje alokácie investícií. Pokiaľ ide o presun výroby, prieskum zistil, že iba štyri percentá firiem presunú niektoré výrobné kapacity do USA, zatiaľ čo 70 percent takéto plány nemá.

USA sú „hlavným motorom“ militarizácie v Juhočínskom mori, tvrdí čínsky diplomat
Vysoko postavený čínsky diplomat uviedol, že Washington priamo zasahuje do námorných a územných sporov v problémovom regióne Juhočínskeho mora a stáva sa hlavným motorom tamojšej militarizácie, ktorá zodpovedá jeho vlastnej agende, informuje portál... Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Marek Molnár