Ceny ropy ustupujú a narastajú obavy z nadmernej ponuky
12 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Medzinárodné referenčné hodnoty Brent a West Texas Intermediate (WTI) v piatok opäť poklesli po prekvapivom zvýšení amerických zásob ropy, ktoré vyvolalo obavy z nadbytku ponuky na globálnom trhu s ropou, informuje portál RT.


Futures Brent klesli okolo 0,3 percenta, pričom sa obchodovalo na úrovni 39,94 USD za barel, zatiaľ čo americká ropa WTI klesla o takmer 0,2 percenta na 37,24 USD za barel. Piatkový pokles nastal po tom, čo obidve značky v predchádzajúcom stretnutí poklesli okolo dvoch percent, a mohol by znamenať druhý týždeň poklesov pre túto komoditu.

Nové obavy z oslabenia dopytu vyvolalo prvé budovanie amerických komerčných zásob ropy po niekoľkých po sebe idúcich týždňoch, ktoré vzdorovalo očakávaniam trhu. Podľa nedávnej správy Energetického informačného úradu (EIA) vzrástli americké zásoby ropy za týždeň, ktorý sa skončil 4. septembra, o 2 milióny barelov.

Oficiálne údaje EIA neboli také pochmúrne ako predošlá správa amerického ropného inštitútu (API), ktorý očakával, že zásoby ropy v USA sa za posledný týždeň zvýšili asi o 3 milióny barelov.

USA sú „hlavným motorom“ militarizácie v Juhočínskom mori, tvrdí čínsky diplomat
Vysoko postavený čínsky diplomat uviedol, že Washington priamo zasahuje do námorných a územných sporov v problémovom regióne Juhočínskeho mora a stáva sa hlavným motorom tamojšej militarizácie, ktorá zodpovedá jeho vlastnej agende, informuje portál... Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Marek Molnár


"Stále pretrvávajú obavy o stav fyzického trhu, pričom hodnoty oslabujú a narastajú ťažkosti pri presune západoafrického nákladu - pravdepodobne kvôli nedávnemu nedostatku čínskeho nákupu," uviedli analytici spoločnosti ING začiatkom tohto týždňa.

Pretože globálne zásoby ropy sú výrazne nadpriemerné a fundamenty trhu sa nezlepšujú, podľa Morgan Stanley niektorí obchodníci údajne začali rezervovať tankery, aby opäť uskladnili na mori milióny barelov ropy a rafinovaných palív. Môže to byť ďalší varovný signál, že ponuka predčí dopyt.

Ropa uviazla na mori na palubách tankerov už v apríli, keď ceny ropy klesli na historické minimá, pretože kríza Covid-19 ochromila dopyt a okrem toho, že nedošlo k škrtom zo strany hlavných vývozcov. To podnietilo Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a spriaznených výrobcov ropy, známych ako OPEC +, k podpísaniu novej dohody s cieľom obmedziť ťažbu. Monitorovací panel OPEC a spojencov sa má stretnúť budúci týždeň, je však nepravdepodobné, že dôjde k ďalšiemu zníženiu.

Dajte zbohom globalizácii, blíži sa „Vek chaosu“, varuje Deutsche Bank
Štyri desaťročia globalizácie sa možno chýlia ku koncu a my by sme mohli vstúpiť do „Veku neporiadku“, ktorý pretvorí ekonomiky, ako aj politiku, uviedli analytici z Deutsche Bank, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Marek Molnár