Česko by malo pribudnúť na zoznam červených krajín
14 | 09 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Česko by malo pribudnúť na zoznam takzvaných červených krajín. Dôvodom je veľký denný nárast nakazených na ochorenie COVID-19.


Rakúsko a Maďarsko by mali stále zostať medzi zelenými krajinami. O tom, či sa zavrú hranice s Ukrajinou sa rozhodne v najbližších dňoch. Informáciu z rokovania Ústredného krízového štábu zverejnil na sociálnej sieti štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus.

Podľa jeho tvrdenia ktokoľvek, kto sa vráti z územia Česka, s výnimkou pendlerov do 30 kilometrov od najbližšieho hraničného priechodu, študentov, pedagógov, výskumníkov, zdravotníkov, poľnohospodárov, sociálnych pracovníkov, pracovníkov v kritickej infraštruktúre, niektorých športovcov a umelcov, musí prísť buď s negatívnym testom nie starším ako 72 hodín, alebo prostredníctvom formuláru e-hranica nastúpiť do päťdňovej domácej karantény a následne byť testovaný.

Vo svidníckej nemocnici zomrel pacient, u ktorého potvrdili ochorenie
Vo svidníckej nemocnici zomrel v uplynulých dňoch pacient, u ktorého neskôr potvrdili ochorenie COVID-19. Pre TASR to uviedla komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková. Išlo o internistického pacienta, ktorý bol v nemocnici... Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Toto sa bude kontrolovať prostredníctvom námatkových kontrol aj takzvaného "trackovania" mobilných telefónov. Podľa tvrdenia Klusa by toto opatrenie malo vstúpiť do platnosti v piatok (18. 9.).

"Medzi bezpečné krajiny zaraďujeme Švédsko, Bulharsko a Kanadu. V čakacom režime na takéto preradenie zostávajú Belgicko, Holandsko a Portugalsko, o ktorých dnes bola veľká diskusia," komentoval štátny tajomník.

Ďalej tvrdí, že ohľadom sprísnenia pravidiel pre Ukrajinu sa viedla intenzívna diskusia, ktorú vzhľadom na karanténne kapacity, respektíve perspektívu nákupu takzvaného antigénového rýchlotestu, nebolo možné v pondelok ukončiť. "Vznikne pracovná skupina v tejto veci a rozhodne sa v najbližších hodinách," dodal.

Definitívne informácie však podá Ústredný krízový štáb po jeho rokovaní.

Matovič má pocit, že so sprísňovaním sa príliš "tlačí na pílu"
Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) nie je stotožnený s mierou sprísnenia opatrení, ktoré sa majú dotknúť organizácie hromadných podujatí a prakticky znamenajú elimináciu kultúrnych a športových akcií. Premiér sa k téme vyjadril na sociálnej... Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR