Bratislava drží primát v počte nakazených na COVID-19. Hlavné mesto čakajú tvrdé opatrenia
14 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Najviac ľudí zatiaľ pozitívne otestovaných na nový koronavírus na Slovensku je v Bratislavskom kraji. Celá Bratislava je zaradená v červenej zóne, takže museli zasiahnuť epidemiológovia, píše denník SME.


Regionálny úrad verejného zdravotníctva preto vydal usmernenie, ktorým v hlavnom meste, ale aj v celom Bratislavskom kraji, sprísňuje od pondelka 14. septembra podmienky hromadných podujatí, vrátane obradov v kostoloch, zakázané by mali byť návštevy v nemocniciach aj v domovoch seniorov,

Viaceré opatrenia začnú v Bratislavskom kraji platiť skôr oproti termínom, ktoré pandemická komisia v piatok navrhla pre celé Slovensko. Sprísnené opatrenia platia nielen v hlavnom meste a v okresoch Senec, Pezinok a Malacky. Kde a aké obmedzenia v našom hlavnom mesta platia vysvetlila denníku hovorkyňa regionálnych hygienikov v Bratislave Katarína Nosálová.
Široký záber opatrení

Celá Bratislava je zaradená medzi rizikové, teda červené okresy. Senec, Pezinok aj Malacky sú však medzi okresmi oranžovými, kde je epidemiologická situácia menej vážna, píše web sme.sk. Nosálová vysvetľuje, že mnoho ľudí cestuje do hlavného mesta z okolitých okresov za prácou či školou, a preto opatrenia platia aj pre ne.

Obmedzenia zároveň platia aj pre zariadenia spoločného stravovania, teda reštaurácie, bary, kaviarne, vinárne, hostince a tiež diskotéky, herne a nočné kluby, ktoré musia skrátiť svoje prevádzkové hodiny do 23.00 h. Výnimku majú iba svadby, nesmie však na nich byť viac ako 30 ľudí.
Inak v interiéri a inak v exteriéri

Na hromadných podujatiach, ktoré sa organizujú v interiéri, teda na oslavách, kongresoch, konferenciách, ale aj koncertoch, divadelných predstaveniach a ďalších spoločenských a športových podujatiach vnútri môže byť maximálne 50 ľudí. V čase od 23.00 do 6.00 h sa nesmú organizovať žiadne podujatia. Aj v tomto prípade však platí výnimka pre svadby, no iba do 30 hostí.

Český minister zdravotníctva si môže sypať popol na hlavu. Mal počúvať slovenského odborníka?
Česi opäť nosia rúška vo vnútorných priestoroch. Slovenského epidemiológa, ktorý radil ministrovi zavedenie tohto opatrenia už v auguste, za „extrémny názor“ skritizovali. Čas mu však dal za pravdu. Čítať ďalej
13 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


V exteriéroch môže byť na podujatí v jednom okamihu najviac sto ľudí. Žiadne hromadné podujatia, ani tie vonku, sa nesmú organizovať od 23.00 do 6.00 h nasledujúceho rána. Reštaurácie aj iné stravovacie zariadenia, ak na to majú kapacitu, nemusia mať vnútri pri bežnej prevádzke len 50 ľudí. Obmedzenie 50 ľudí v interiéri sa však týka hromadných podujatí, medzi ktoré sa bežné stravovanie neráta.
Existujú aj výnimky

Väčšie podujatia síce ľudia organizovať môžu, je to však už komplikovanejšie. Výnimku majú také, kde bude mať každý účastník negatívny výsledok testu na ochorenie Covid-19, ktorý ale nebude starší ako dvanásť hodín. Organizátor teda môže otvoriť aj kultúrnu, športovú či spoločenskú akciu s viac ako sto ľuďmi v exteriéri a 50 návštevníkmi v interiéri, no všetci musia byť negatívne otestovaní.

Cena jedného testu je pritom viac ako 50 eur. Výnimku majú aj zasadnutia štátnych a obecných orgánov - napríklad zastupiteľstiev, vlády či parlamentu. Regionálny úrad verejného zdravotníctva môže za porušenie nariadení udeliť pokutu až do výšky 20 000 eur.
Obmedzenia pre kostoly

Limit 50 ľudí v interiéri sa podľa Nosálovej týka aj omší a obradov v kostoloch. Nezáleží pri tom na rozlohe priestorov. Ako píše portál sme.sk, už teraz, aj pri vstupe do chrámov, platia v kostoloch epidemiologické opatrenia, teda nosenie rúšok a dezinfekcia rúk pri vstupe. Odložené sú sväteničky, počas omše sa vynecháva znak pokoja, keď si veriaci podávajú ruky a eucharistia sa rozdáva do rúk.

Bukovský vyhlásil vojnu Denníku N
Najskôr však zaútočil Denník N na Bukovského. Reakcia nenechala na seba dlho čakať: “Prestaňte manipulovať a zavádzať verejnosť!” Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


„V červenej zóne bude potom navyše návrat tzv. šachovnicového sedenia a dodržiavanie rozostupov medzi stojacimi, takisto nespievanie zborov, zavedenie nedeľných svätých omší pre seniorov,“ povedal pre SME hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara. O detailoch opatrení, ktoré budú platiť v kostoloch v rizikových okresoch, rokuje konferencia biskupov s ministerstvom zdravotníctva.
Prísnejšie aj v domovoch

Aktuálne usmernenie bratislavských regionálnych hygienikov s obmedzeniami pri nakupovaní v potravinách. Platí teda to, čo doteraz - pred vstupom si treba vydezinfikovať ruky a nosiť do obchodu rúško. Ako spresnila hovorkyňa, tak práca, škola či cesta MHD sa za hromadné podujatie nepovažujú, preto pre ne neplatí obmedzenie 50 ľudí v interiéri. Platí však, že vo vnútri treba nosiť na tvári rúško. Navyše, podľa piatkového rozhodnutia pandemickej komisie sa v školách na území celého Slovenska predĺži povinnosť pre žiakov na druhom stupni a stredoškolákov nosiť rúška aj v triedach až do konca septembra.

V celej Bratislave, ale aj v okresoch Senec, Malacky a Pezinok musia prevádzkovatelia domov pre seniorov zabezpečiť zákaz návštev v interiéri domovov. Stretnutia vonku v usmernení zakázané nie sú. Dovnútra však môžu vstúpiť kňazi, ktorí poskytnú sviatosť pomazania ťažko chorým a umierajúcim, dovolené sú tiež návštevy, ktoré poskytujú paliatívnu liečbu.

Prieskum: Sú ešte Slováci ochotní nosiť rúška?
Nie všetci rešpektujú opatrenia epidemiológov ohľadom prekrytia dýchacích ciest s nadšením. Aké sú nálady Slovákov, čo sa týka nosenia rúšok? Budú ich tolerovať aj v nasledujúcich mesiacoch? Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Natália Sollárová


Dokedy budú v hlavnom meste a spomínaných okresoch opatrenia platiť nie je podľa hovorkyne Nosálovej známe. V usmernení sa len spomína, že budú platiť až do odvolania, pretože hygienici v Bratislavskom kraji sa budú riadiť vývojom epidemiologickej situácie.
Opatrenia rešpektujú, ale...

Bratislavský primátor Matúš Vallo pre sme.sk uviedol, že hlavné mesto musí najnovšie opatrenia rešpektovať. Za kľúčové však považuje, aby sa akékoľvek rozhodnutia štátu zakladali na kvalitných údajoch o tom, aké správanie, aktivity a podujatia v tomto momente predstavujú najvážnejšie riziko pre šírenie nového druhu koronavírusu.

Vallo žiada, aby sa prijímali iba také opatrenia, ktoré sú skutočne nevyhnutné a efektívne. „Hromadné podujatia zahŕňajú veľmi širokú škálu aktivít s odlišným rizikom pre šírenie nového koronavírusu. Toto riziko je iné pri divadelnom podujatí so sediacim publikom, v rúškach a s rozstupmi, ako napríklad na párty v klube, kde sú ľudia v pohybe a v bezprostrednej blízkosti,“ skonštatoval.

Podľa Valla aj skúsenosti zo zahraničia ukázali, že niektoré kultúrne podujatia s dobre nastavenými protiepidemickými opatreniami ani pri výrazne väčšom počte účastníkov nevytvorili ohnisko šírenia nákazy. „Sme presvedčení, že štát by mal pri prijímaní obmedzení zohľadňovať tieto odlišnosti a definovať opatrenia precízne a zrozumiteľne, aby obyvatelia nášho mesta dôverovali, že sa obmedzuje skutočne iba to, čo je nevyhnutné a má zmysel,“ dodal pre denník SME bratislavský primátor.

Púť k Sedembolestnej Panne Márii bude s výraznými obmedzeniami
Farnosti a cirkevné spoločenstvá by nemali pri príležitosti sviatku Sedembolestnej Panny Márie organizovať zájazdy do Šaštína, vstup do šaštínskej baziliky aj do priestorov pred ňou bude pre limitovaný počet osôb. Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / SITA