Bahrajn bude nasledovať SAE pri normalizácii vzťahov s Izraelom, oznámil Trump
14 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Bahrajnské kráľovstvo sa pripojí k Spojeným arabským emirátom pri podpise mierovej zmluvy s Izraelom budúci týždeň, oznámil americký prezident Donald Trump a stane sa tak druhým arabským štátom v Perzskom zálive, informuje portál RT.


„Ďalší historický prielom dnes!” napísal Trump v piatok na Twitteri, čím sa dlho spomínaná dohoda s Bahrajnom stala oficiálnou.

Zverejnil tiež spoločné vyhlásenie s bahrajnským kráľom Hamadom bin Isa bin Salmanom al-Khalifom a izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, ktorý potvrdzuje, že zástupca monarchie v Perzskom zálive sa zúčastní na ceremoniáli 15. septembra v Bielom dome a podpíše mierové vyhlásenie s Izraelom po boku SAE.



Spojené arabské emiráty zablahoželali Bahrajnu a Izraelu k rozhodnutiu nadviazať diplomatické vzťahy, povedala novinárom hovorkyňa ministerstva zahraničia v Abú Dabí.

Izraelský veľvyslanec v USA Ron Dermer v piatok ocenil túto správu a poďakoval Emirátom a Bahrajnu za „tento historický prielom“. Poďakoval tiež Trumpovi za „konfrontáciu s Iránom a pomoc pri transformácii nášho regiónu k lepšiemu“, čím naznačil, že „má prísť ešte viac!“

Trump reaguje na svoju nomináciu na Nobelovu cenu za mier
„Táto nominácia ukazuje, že sa stále snažíme dosiahnuť mier, nie vojnu,“ hovorí Trump Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Maličká monarchia v Perzskom zálive, v ktorej vládne sunnitská dynastia úzko spojená so Saudskou Arábiou, je druhou arabskou krajinou, ktorá za posledný mesiac uznala Izrael. Mierová zmluva medzi Bahrajnom a SAE s Izraelom je prvým takýmto dokumentom od doby, keď Jordánsko uzavrelo mier so židovským štátom v roku 1994.

Po oznámení Spojených arabských emirátov 13. augusta Trump oznámil, že ostatné krajiny budú nasledovať jeho príklad „čoskoro“.

Ceny ropy ustupujú a narastajú obavy z nadmernej ponuky
Medzinárodné referenčné hodnoty Brent a West Texas Intermediate (WTI) v piatok opäť poklesli po prekvapivom zvýšení amerických zásob ropy, ktoré vyvolalo obavy z nadbytku ponuky na globálnom trhu s ropou, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Marek Molnár