Bez novelizácie ústavy nemá zmysel zavádzať trestný čin ohýbania práva, uviedol Vetrák
12 | 09 | 2020 I SITA

Trestný čin ohýbania práva je bezprostredne naviazaný na zrušenie rozhodovacej imunity sudcov, ktorá je zakotvená v Ústave Slovenskej republiky. Bez jej novelizácie nemá zmysel tento trestný čin zavádzať. Navyše, voči súčasnému zneniu navrhovanej legislatívy, ktorá má zrušiť rozhodovaciu imunitu sudcov, má poslanecky klub Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) výhrady.


Uviedol to pre agentúru SITA predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady Slovenskej republiky Milan Vetrák (OĽaNO). V zákone navrhuje Ministerstvo spravodlivosti SR potrestať sudcov, ktorí svojvoľne uplatnia právo a iného tým poškodia. Návrh zákona už schválila vláda SR.

V navrhovanom legislatívnom balíku sa definuje aj takzvaný trestný čin prikrmovania, ktorý chce potrestať prijatie a poskytnutie nenáležitej výhody. „Pri trestnom čine prikrmovania nás čaká odborná diskusia najmä na ústavnoprávnom výbore parlamentu, pretože treba posúdiť, v akej miere zodpovedá znenie trestného činu obdobnej rakúskej úprave a či je vhodne zosúladené s ostatnými vnútroštátnymi právnymi normami, ale v princípe voči jeho zavedeniu výhrady nemáme,“ dodal Vetrák.

Krajmer na slobode. Vyšetrovateľ nevzniesol voči nemu ani obvinenie
Bývalého šéfa protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Róberta Krajmera prepustil policajný vyšetrovateľ na slobodu. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová s tým, že pominuli dôvody jeho... Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | redakcia, tasr