USA vnucujú svoj LNG nielen Grécku a Bulharsku, ale aj celej Európe (Vladimír Malyšev)
11 | 09 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry)


Konkurencia na svetových trhoch s plynom rastie


Dohodu o spoločnej výstavbe terminálu LNG v gréckom prístave Alexandrupolis podpísali 24. augusta v Aténach predsedovia vlád Grécka a Bulharska Kiriakos Mitsotakis a Bojko Borisov. „Plyn... vstúpi do národnej plynárenskej siete a odtiaľ na konci roku 2022 - začiatkom roku 2023 poputuje do Grécka, Bulharska a do celej juhovýchodnej a strednej Európy“, uviedol K. Mitsotakis.




Bulharský a grécky premiér pri podpise dohody.

Projekt počíta s výstavbou terminálu pozostávajúceho z plávajúcej jednotky so splyňovacou kapacitou 22,7 milióna kubických metrov za deň, ako aj s 28-kilometrov dlhým plynovodným systémom.


Hlavnými dodávateľmi LNG pre terminál v Alexandrupolise budú Spojené štáty a prípadne Katar. Ako poznamenali grécke noviny Russian Athens, podpísanie dohody svedčí o pokračujúcej expanzii amerického plynu v Európe a o vytláčaní Ruska z európskych trhov s plynom, a to aj napriek tomu, že zámorský LNG je nákladnejší než ten ruský, ktorý Grécko a Bulharsko dostávajú potrubím.


Nemci prišli s novou "rozprávkou" o Navaľného otrave novým druhom Novičoku
Slovenský chemik: Skripaľovci si po otrave Novičokom pokojne došpacírujú na lavičku v parku a Navaľnyj v kľude nastúpi do lietadla? Čo za debila tomu uverí? Komédia s názvom „Navaľnyj bol otrávený Novičokom“ ale stále pokračuje. Začína to však byť... Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Petra Demková


Mapa prepravy LNG z Alexandoupolisu

K prieniku amerického plynu do Európy dochádza na základe diskusií o „diverzifikácii“ dodávok energie. V skutočnosti takáto „diverzifikácia“ znamená, že z Európy urobia rukojemníka ovela drahšieho plynu z USA.


Pritom nákupcovia amerického plynu v Európe, najmä Poľsko, začali tvrdiť, že skvapalnený plyn z USA... je lacnejší než ruský potrubný plyn. Tí, ktorí to tvrdia, napríklad šéf poľskej spoločnosti PGNiG Maciej Wozniak, však presnú cenu odmietajú povedať.


Igor Juškov, popredný expert Fondu národnej energetickej bezpečnosti, označujetakéto správanie za „manipulatívne a nekorektné“, alebo jednoduchšie povedané, za klamstvo. Cena amerického LNG nezahŕňa ani dodávku LNG zo závodu do terminálu, ani náklady na skvapalnenie, ani maržu predajcu. V prístave kupujúci vždy dostane LNG za vyššiu cenu než v uzle. Odtiaľ môže vznikať rozdiel 20 - 30%. Poliaci zároveň nezahŕňajú do ceny amerického LNG náklady na poistenie, prepravu, prenájom plavidla, opätovné splyňovanie v konečnom mieste dodania; všetky tieto náklady znáša Poľsko. Presnú cenu nie je možné pomenovať, pretože je viazaná na ceny ropy a tie sa menia na trhu dobre, že nie každý deň. Nie je náhoda, že Nemci trvajú na dokončení výstavby Nord Stream 2 s takou vytrvalosťou, uprednostňujúc ruský potrubný plyn pred americkým LNG. Nemci vedia počítať.


Poľsko ponúka Nemecku iné prepravné trasy plynu ako Nord Stream 2
Do dvoch rokov môže byť “západná” Európa zásobovaná plynom z Nórska cez nový plynovod Baltic Pipe. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Spoločné cvičenie amerických a bulharských vojsk

USA sa snažia presadiť svoje, zavedením sankcií voči spoločnostiam, ktoré participujú na výstavbe Nord Streamu 2, Nemecko však aj naďalej tvrdí, že projekt bude realizovaný. Proti tlaku Washingtonu sa postavili dokonca aj v Bruseli: „Extritoritoriálne uplatňovanie sankcií je v rozpore s medzinárodným právom“, uviedla hovorkyňa komisárky pre energetiku Kadri Simsonovej.


V súvislosti s podpisom grécko-bulharskej dohody komentátori upozorňujú na skutočnosť, že USA vždy upevňujú svoje ekonomické záujmy vojenskou silou. Napríklad, ako miesto pre terminál LNG bol vybraný Alexandroupolis, prístav, kde sa vytvára nová americká vojenská základňa. Vojenské základne USA a NATO sa nachádzajú aj v Bulharsku, v meste Novoye Selo sa nachádza veľký polygón.


Američania sa obzvlášť zaujímajú o Alexandroupolis po privatizácii prístavu v Solúne, ktorý sa nachádza na strategicky dôležitom mieste, ktoré je spojené s  Egnatia Odos, diaľnicou cez severné Grécko a železničnou traťou od Solúna po hranice s Tureckom a Bulharskom. Nachádza sa blízko Transadriatickeho plynovodu (TAP) a prepojovacieho vedenia medzi Gréckom a Bulharskom (IGB). „Energetická bezpečnosť“ v ponímaní Američanov je, keď tovary predajú Spojené štáty a nie ich konkurenti.


NATO prijíma na svoju propagandu novinárov zaoberajúcich sa Bieloruskom
Niektorí z popredných novinárskych aktivistov zaoberajúcich sa Bieloruskom v angličtine teraz pracujú pre organizácie, ktoré bránia záujmy západných výrobcov zbraní, tvrdí spravodajská sieť RT. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Diana Zaťková

Nedávno bolo zriadené železničné spojenie medzi novým kontajnerovým terminálom v Alexandroupolise a gréckou železničnou sieťou, ktoré poskytuje spojenie do ďalších balkánskych a čiernomorských krajín, ako aj možnosť kombinovanej dopravy (vlak a loď).




Ruská platforma pre LNG v Kaliningrade

V predvečer podpisu grécko-bulharskej dohody grécky minister životného prostredia a energetiky Kostis Hatzidakis opäť diskutoval o tomto projekte s Jeffreyom Payettom. „Preskúmanie amerických energetických investícií v Grécku za posledný rok ukázalo výrazný rast. Prispeli k tomu americké spoločnosti ako ONEX a Black Summit s pomocou U.S. International Development Finance Corporation (DFC), ako aj spolocností Quantum Energy Partners, National Energy, General Electric, Fortress, Blink a Tesla“, - uvádza sa v správe zo stretnutia.


Realizáciou týchto investícií USA vnucujú svoj LNG nielen Grécku a Bulharsku, ale aj celej Európe. A vnucujú ho úspešne. Podľa prognózy amerického ministerstva energetiky sa dodávky amerického LNG do Európy v roku 2020 zdvojnásobia, Katar do tej doby zvýši dodávky LNG do Európy 1,5-násobne.


Rusko sa snaží držať krok. V prvom štvrťroku 2019 sa umiestnilo na prvom mieste v dodávkach LNG do Európskej únie (spoločnosť NOVATEK). Do roku 2024 Rusko plánuje strojnásobiť svoje dodávky LNG do Európy a Ázie zo 16,5 na 47,9 milióna ton. Konkurencia na globálnych trhoch s plynom rastie.


Pre Rusko v Arktíde pracuje významný strategický faktor: je to čas (Vladimír Kudrjavcev)
Komentár Vladimíra Kudrjavceva (Fond strategickej kultury) Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Iveta Machová