USA sú „hlavným motorom“ militarizácie v Juhočínskom mori, tvrdí čínsky diplomat
11 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Vysoko postavený čínsky diplomat uviedol, že Washington priamo zasahuje do námorných a územných sporov v problémovom regióne Juhočínskeho mora a stáva sa hlavným motorom tamojšej militarizácie, ktorá zodpovedá jeho vlastnej agende, informuje portál RT.


Počas videokonferencie s ministrami zahraničných vecí, ktorá sa konala v stredu na samite ASEAN, štátny radca Wang Yi obvinil USA z podnecovania napätia v regióne kvôli vlastnému politickému zisku.

„Mier a stabilita sú najväčším strategickým záujmom Číny v Juhočínskom mori. Je to tiež spoločná strategická snaha Číny a krajín ASEAN,“ uviedol diplomat.

"Čína dúfa, že krajiny mimo regiónu, vrátane Spojených štátov, budú plne rešpektovať želania a očakávania krajín v tomto regióne, namiesto toho, aby vytvárali napätie a hľadali z toho úžitok," ďalej poznamenal čínsky diplomat.

Juhočínske more, ktoré je bohaté na prírodné zdroje, je predmetom prekrývania územných a námorných nárokov niekoľkých krajín, vrátane Číny, Filipín, Vietnamu, Indonézie, Malajzie a Bruneja. Okrem prírodných zdrojov je tento región tiež dôležitou vodnou cestou, ktorou každoročne prechádza obchod v hodnote biliónov dolárov.

Putinovi údajne hrozí sprisahanie
Skupinu sprisahancov majú podľa bývalého príslušníka KGB tvoriť priamo ľudia z tajnej služby FSB, ministerstva obrany a samotnej prezidentskej administratívy. Uviedol portál News.rambler.ru. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


USA sú v posledných rokoch čoraz viac aktívne v Juhočínskom mori a pravidelne do regiónu vysielajú takzvané vojenské hliadky „slobody plavby“, ako aj stíhacie lietadlá. Výsledkom týchto operácií boli rôzne námorné incidenty medzi americkými a čínskymi armádami.

Washington však všetku vinu za napätie v regióne prikladá výhradne Pekingu, pričom zároveň odmieta svoje územné nároky. Poradca Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť Robert O'Brien nazval Čínu „veľmi asertívnym a veľmi agresívnym“ národom.

"USA si vždy vyhradzujú právo na slobodu navigácie a letectva," uviedol O'Brien a dodal, že "určite odmieta akékoľvek tvrdenia Číňanov, že lety nad Juhočínskym morom predstavujú nejaké porušenie normy alebo pravidla."

Francúzsko a Nemecko spejú k federácii - všímajú si politológovia
Európa potrebuje závan čerstvého vzduchu, tvrdí nemecký politik (Zelení) Daniel Cohn-Bendit a profesor politológie Claus Leggewie z Essenu. Francúzsko a Nemecko by podľa nich mali urobiť veľký skok - a spojiť sa do federácie. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Ivan Brožík