Spojené kráľovstvo uzavrelo prvú obchodnú dohodu po brexite
11 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

Spojené kráľovstvo uzavrelo svoju prvú dohodu o voľnom obchode ako nezávislý štát a podpísalo dohodu s Japonskom po viac ako 40 rokoch uzamknutia v obchodnom režime Európskej únie.


Tajomníčka medzinárodného obchodu vyhlásila , že na dohode sa v zásade dohodla s japonským ministrom zahraničných vecí Toshimitsu Motegi v piatok ráno. Dohoda ide nad rámec obchodnej dohody medzi EÚ a Japonskom, ktorá bola použitá ako vzor na urýchlenie dvojstrannej obchodnej dohody medzi týmito dvoma ostrovnými národmi. Jej hodnota pre hospodárstvo bude odhadovaná na 15,2 miliárd GBP.

Komplexná dohoda o hospodárskom partnerstve medzi Spojeným kráľovstvom a Japonskom znamená, že sa zvýšia clá na 99 percent vývozu do krajiny na ďalekom východe. Podľa ministerstva pre medzinárodný obchod vytvorí britské pracovné miesta a zvýši hospodársky rast a britským spoločnostiam poskytne „konkurenčnú výhodu“ pri predaji tovaru do Japonska. Z dlhodobého hľadiska to zvýši mzdy britských pracovníkov o 800 miliónov GBP.

Táto dohoda otvorí prístup pre britské finančné služby, podporu pre britskú výrobu automobilov a železníc a zníženie ciel na vývoz poľnohospodárskych výrobkov, ako je britské hovädzie a bravčové mäso.

USA sú „hlavným motorom“ militarizácie v Juhočínskom mori, tvrdí čínsky diplomat
Vysoko postavený čínsky diplomat uviedol, že Washington priamo zasahuje do námorných a územných sporov v problémovom regióne Juhočínskeho mora a stáva sa hlavným motorom tamojšej militarizácie, ktorá zodpovedá jeho vlastnej agende, informuje portál... Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Obchodná dohoda medzi Veľkou Britániou a Japonskom je tiež dôležitým krokom k Komplexnej a progresívnej dohode pre transázijské partnerstvo (CPTPP), ktorá zahŕňa Austráliu až po Čile a je vstupnou bránou pre britské podniky do ázijsko-tichomorského regiónu. CPTPP predstavuje 13 percent globálneho HDP, čo z neho robí tretí najväčší blok voľného obchodu na svete. 

Ben Harris-Quinney, predseda najstaršieho britského konzervatívneho think tanku Bow Group, po vyhlásení pre Breitbart v Londýne uviedol: „Oznámená dohoda oponuje odporcom, že Británia bude mať problémy s dohodami so svetovými ekonomikami, pretože boli príliš oddaní obchodovaniu s EÚ a Britániu by nebrali vážne.

Harris-Quinney pre túto publikáciu uviedol, že sa stretol s japonským veľvyslancom vo Veľkej Británii niekoľkokrát za posledné štyri roky, aby prediskutovali obchodnú dohodu, pričom poznamenal, že ich nádejou je dlhé a trvalé partnerstvo, ktoré presahuje dokonca aj veľmi komplexná dohoda, ktorá bola dnes oznámená. "Bez okov EÚ si myslím, že vzťah Británie s Japonskom sa v priebehu rokov stane jedným z najdôležitejších zo všetkých. “

Dajte zbohom globalizácii, blíži sa „Vek chaosu“, varuje Deutsche Bank
Štyri desaťročia globalizácie sa možno chýlia ku koncu a my by sme mohli vstúpiť do „Veku neporiadku“, ktorý pretvorí ekonomiky, ako aj politiku, uviedli analytici z Deutsche Bank, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Marek Molnár


„Japonská ekonomika je podstatne väčšia ako britská. Je na treťom mieste na svete za USA a Čínou. Sú tiež svetovým lídrom v oblasti technológií a digitálnej ekonomiky a tretia priemyselná revolúcia, v ktorej sa nachádzame, má veľa spoločného s japonskými inováciami. Mnoho ľudí vo Veľkej Británii a Japonsku získa svoje bohatstvo iba z tejto dohody," uviedol Harris-Quinney.


Predseda skupiny Bow dodal, že je dôležité rozvíjať vzťahy s Japonskom nielen z ekonomických dôvodov, ale aj kvôli zlepšeniu globálnej bezpečnosti. Harris-Quinney, ktorý sa zmienil o blízkosti Japonska k Číne, poznamenal, že Japonsko bolo prvým národom, ktorý vzbudil obavy z expanzívnej a hegemonickej Číny. Chcú komplexnejšiu dohodu o obrane so Západom, pretože vidia, že ich obranné záujmy sa zbližujú s našimi, ak by sa Čína stala vojensky agresívnejšou mocnosťou.

Obchod medzi Spojeným kráľovstvom a USA je ohrozený
Akékoľvek porušenie dohody Veľkého piatku zo strany Londýna úplne znemožní obchod medzi Spojeným kráľovstvom a USA, varovala predsedníčka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosi. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


"Je možné, že sa Spojené kráľovstvo bude v blízkej budúcnosti rozhodovať medzi Japonskom a Čínou, pretože bude ťažké mať hlboký a trvalý vzťah s oboma národmi. Japonsko sa ukázalo ako krajina, ktorej môže Británia dôverovať, a musíme sa snažiť túto dôveru odmeniť tým, že sa zaviažeme a oslávime náš nový špeciálny vzťah," uzavrel.

Správa o dohode prichádza v okamihu, keď predseda vlády Boris Johnson urobí hrubú čiaru v obchodných rokovaniach s Európskou úniou, ktorá trvá na tom, aby Spojené kráľovstvo pokračovalo v odovzdávaní aspektov suverenity výmenou za dohodu.

Johnson  tento týždeň uviedol, že ak k dohode nedôjde do 15. októbra, pripraví sa, že 31. decembra vyradí Spojené kráľovstvo z inštitúcií bloku a bude rokovať s EÚ-27 podľa podmienok Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Venezuelský scenár! Litva uznala Cichanovskú za „zvoleného vodcu“ Bieloruska
Litovskí poslanci jednomyseľne hlasovali za rezolúciu o uznaní bývalej bieloruskej prezidentskej kandidátky Svetlany Cichanovskej, ktorá po sporných voľbách utiekla do Litvy, za zvoleného vodcu Bieloruska, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Marek Molnár