Poslanci novej Pellegriniho strany chcú svoj vlastný poslanecký klub
11 | 09 | 2020 I TASR

Novozaložená strana Hlas - sociálna demokracia (Hlas-SD) chce mať v Národnej rade (NR SR) svoj vlastný poslanecký klub. Na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici to uviedol jej líder a expremiér Peter Pellegrini, keď oznámil dnešné oficiálne zaregistrovanie strany Hlas-SD na Ministerstve vnútra SR.


„O ambícii založiť polslanecký klub hovoríme veľmi otvorene. Koaličná rada na základe ich rokovania vznik nášho klubu nepodporí a rovnako reagovala aj strana Smer-SD, ktorá nás asi logicky nechce podporiť, lebo nás vníma ako silnú konkurenciu. My ten akt urobíme a uvidíme, ako sa zachovajú poslanecké kluby,“ povedal expremiér s tým, že nezávisle na tom, či poslanecké kluby ich klub schvália, alebo nie, „nebude to mať vplyv na našu opozičnú prácu a budeme pracovať naplno, aj keby sa klub nepodarilo schváliť“.

Nová strana nebude podľa Pellegriniho bratislavskou stranou. „Budeme chodiť do regiónov, budeme zasadať v regiónoch, kde sa budeme stretávať s ľuďmi, lebo tam treba robiť politiku a nie od stola v Bratislave,“ dodal podpredseda parlamentu.

List komisárky vychádza skôr z ideových názorov než medzinárodných záväzkov, tvrdí Záborská
Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová pri písaní listu vychádzala skôr z osobných ideových názorov než medzinárodných záväzkov. Vo svojom stanovisku to uviedla to poslankyňa Anna Záborská (OĽaNO). Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | SITA


Strana požiadala o registráciu 14. augusta a odovzdala viac ako 94-tisíc podpisov. Podľa Pellegriniho ide zrejme o historicky najvyšší počet vyzbieraných podpisov občanov v novodobej histórii Slovenska. Na registráciu je potrebných aspoň 10-tisíc podpisov.

Expremiér Pellegrini začiatkom júna oznámil, že sa vzdáva pozície podpredsedu Smeru-SD a že v krátkom čase odíde z tejto strany. Povedal, že si už nevie predstaviť vedenie strany v tandeme s jej doterajším predsedom Robertom Ficom. Zo Smeru do Hlasu-SD odišli viacerí poslanci, medzi nimi Erik Tomáš, Matúš Šutaj Eštok, ale aj bývalé ministerky Denisa Saková či Ľubica Laššáková.