Obchod medzi Spojeným kráľovstvom a USA je ohrozený
11 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

Akékoľvek porušenie dohody Veľkého piatku zo strany Londýna úplne znemožní obchod medzi Spojeným kráľovstvom a USA, varovala predsedníčka Snemovne reprezentantov USA Nancy Pelosi.


Pelosi vydala v stredu vyhlásenie po tom, čo britské úrady pripustili, že ich nový zákon o vnútornom trhu môže „obmedzeným spôsobom“ porušovať medzinárodné právo Návrh zákona umožní Spojenému kráľovstvu obísť dohodu o vystúpení z Brexitu s Bruselom, najmä v súvislosti s protokolom o Severnom Írsku.


„Veľkopiatková dohoda je základom mieru v Severnom Írsku a inšpiráciou pre celý svet,“ uviedla Pelosi. „Spojené kráľovstvo musí rešpektovať severoírsky protokol podpísaný s EÚ, aby zabezpečil voľný pohyb tovaru cez hranice. Taktiež dodala, že ak Spojené kráľovstvo poruší túto medzinárodnú zmluvu a brexit nakoniec podkope mierovú dohodu na Veľký piatok, nebude absolútne žiadna šanca na to, aby obchodná dohoda medzi USA a Spojeným kráľovstvom prešla Kongresom USA.


Brocková verí, že kandidát ČR má šancu uspieť vo voľbách OECD
Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ingrid Brocková verí, že Česká republika ako stredoeurópska krajina má šancu uspieť so svojím kandidátom na post generálneho tajomníka Organizácie pre hospodársku... Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | TASR


Britskí vládni úradníci v utorok výbušne pripustili nový návrh zákona o vnútornom trhu. Londýnsky tajomník Severného Írska Brandon Lewis uviedol, že návrhy skutočne porušia medzinárodné právo „veľmi konkrétnym a obmedzeným spôsobom“.


Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že také zložité právne kroky porušujú medzinárodné právo a podkopávajú dôveru, a varovala, že ​​kontroverzný návrh zákona môže vrhnúť londýnske obchodné rokovania s blokom pod autobus.


Írsko vyhlásilo, že prijatie vníma ako hrozbu zo strany Londýna. Jeho podpredseda vlády Leo Varadkar označil toto odhalenie za „kamikadze“ .


Boli odhalené vedľajšie nežiadúce účinky britskej vakcíny proti koronavírusu
Pozastavenie klinických štúdií britskej vakcíny AstraZeneca proti koronavírusu svedčí o vysokej úrovni bezpečnosti pre tieto lieky. Nie je to nič neobvyklé. V rozhovore pre Sputnik, ktorý o danej veci informuje, to uviedol izraelský imunológ,... Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Timotej Dudka