Boli odhalené vedľajšie nežiadúce účinky britskej vakcíny proti koronavírusu
10 | 09 | 2020 I Timotej Dudka

Pozastavenie klinických štúdií britskej vakcíny AstraZeneca proti koronavírusu svedčí o vysokej úrovni bezpečnosti pre tieto lieky. Nie je to nič neobvyklé. V rozhovore pre Sputnik, ktorý o danej veci informuje, to uviedol izraelský imunológ, vedúci oddelenia jeruzalemskej Nemocnice Hadas, profesor Jakov Berkun.






Uvádza sa, že klinické štúdie koronavírusovej vakcíny spoločnosti AstraZeneca boli pozastavené kvôli možným nežiaducim účinkom u jedného z účastníkov z Veľkej Británie.

Vakcína AstraZeneca, ktorú vyvíjajú odborníci z Oxfordu, v auguste vstúpila do tretej fázy testovania v Spojených štátoch. Skoršie testy AstraZeneca začali vo Veľkej Británii, Brazílii a Juhoafrickej republike (JAR).

Ruská vakcína proti Covid-19 „Sputnik V“ vstúpila do civilného obehu
Prvá várka ruskej vakcíny proti Covid-19 Sputnik V má zelenú pre verejné použitie a už sa vstúpila do civilného obehu, oznámilo ruské ministerstvo zdravotníctva, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Marek Molnár


„V podstate je pozastavenie testovania pomerne častým javom, pokiaľ však ide o lieky, nie je tu venovaná taká pozornosť médií. Každá klinická štúdia má komisiu, ktorá kontroluje bezpečnosť lieku. A ak existujú nejaké vedľajšie účinky, komisia by mala rozhodnúť, či sú spojené s liekom alebo nie. Ak sú, potom musí rozhodnúť, či to je alebo nie je nebezpečné. A niekedy na tento účel, aby všetko skontrolovali, zastaví (výskum, pozn. red.),“ uviedol Berkun pre Sputnik.

Ako príklad závažných vedľajších účinkov spôsobených vakcínou profesor Jakov Berkun uviedol situáciu, kedy očkovanie proti rotavírusu viedlo u pacientov k zauzlování čriev. Prvé prípady boli zaznamenané po dokončení testov a vakcína tak bola stiahnutá. Teraz preto po celom svete existuje prísny protokol pre testovanie kvality nových vakcín. V prípade vakcíny AstraZeneca hovoríme o výskyte tzv. akútnej priečnej myelitídy u jedného z účastníkov výskumu, uviedol Burkun.

Britská vakcína proti koronavírusu je bezpečná a účinná, tvrdia výskumníci
Britská vláda si už objednala 100 miliónov dávok novej vakcíny proti koronavírusu. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | TASR


Súčasne ale takéto ochorenie môže vzniknúť bez akejkoľvek súvislosti s očkovaním, uviedol odborník. Berkun verí, že ak bol medzi účastníkmi štúdia zaznamenaný iba jeden taký prípad, potom to nemusí súvisieť s očkovaním. Profesor zdôrazňuje, že tento príklad dokazuje, ako vysoké bezpečnostné štandardy vo vývoji vakcín platia.

„Chcel by som zdôrazniť, že tento príklad len ukazuje, ako vážne vedci berú bezpečnosť liekov. Pretože vakcínu, na rozdiel od liekov, dávame zdravým ľuďom. Je teda veľmi dôležité, aby mali dobrú úroveň bezpečnosti, aby bolo čo najmenej vedľajších účinkov. Napriek skutočnosti, že to bude pre spoločnosť znamenať finančné straty, považovali za nutné zastaviť výskum a starostlivo všetko skontrolovať. To všetko sa deje preto, aby sme dostali nielen vysoko kvalitnú vakcínu, ktorá spôsobuje nevyhnutný účinok a predchádza choroby Covid-19, ale taktiež, aby bola vakcína sprevádzaná minimálnym množstvom vedľajších účinkov,“ uzavrel celú vec profesor.

Francúzsko a Nemecko spejú k federácii - všímajú si politológovia
Európa potrebuje závan čerstvého vzduchu, tvrdí nemecký politik (Zelení) Daniel Cohn-Bendit a profesor politológie Claus Leggewie z Essenu. Francúzsko a Nemecko by podľa nich mali urobiť veľký skok - a spojiť sa do federácie. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Ivan Brožík