Jordánsko tvrdí, že elektrický skrat spôsobil výbuchy skladov armády
11 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Jordánsko uviedlo, že sériu masívnych výbuchov, ktoré v piatok skoro ráno otriasli mestom Zarqa, pravdepodobne spôsobil elektrický skrat v neďalekom muničnom sklade


Vláda a armádne velenie nepriniesli žiadne správy o obetiach výbuchov, ku ktorým došlo v púšti východne od druhého najväčšieho mesta Jordánska, píše globalnews.ca.

Obrovské oranžové plamene osvetľovali púštnu nočnú oblohu a bolo ich vidieť až z hlavného mesta Ammán, nachádzajúceho sa 35 km na juhozápad. "Mali sme pocit, že došlo k zemetraseniu." Naše okná sa otriasli a sklo sa rozbilo. Moje deti začali plakať, “povedala obyvateľka Zarqy, Nabila Issa, žena v domácnosti a matka piatich detí.

Bezpečnostné sily uzavreli rozľahlé priemyselné mesto Zarka s 1,5 milióna ľuďmi, a zabránili v odchode alebo vstupe dopravy. Nemohli tak urobiť ani novinári, ktorí chceli prejsť cez mesto do miesta výbuchu asi 10 km na východ.

V púštnej oblasti, kde k výbuchom došlo, sa nachádza niekoľko významných vojenských základní vybavených Spojenými štátmi vrátane letiska postaveného v roku 2018. Poloha Jordánska z neho robí ideálny logistický a zásobovací uzol pre Spojené štáty. USA má v Tanfe na juhovýchode Sýrie aj posádku svojej armády.

"Počiatočné vyšetrovanie ukazuje, že výbuch spôsobil elektrický obvod v armádnych skladoch streliva, ktoré sú v izolovanej a neobývanej oblasti a sú pod kamerovým dohľadom," uviedol hovorca vlády Amjad Adailah. Hovorca uviedol, že mínomety uložené v objekte boli staré a nepoužiteľné, avšak armádny zdroj pod podmienkou anonymity uviedol, že niektoré zo zbraní na mieste boli navádzacie protilietadlové rakety.

Armádne velenie odmietlo komentovať príčinu výbuchov s tým, že je predmetom vyšetrovania. Americkí predstavitelia tvrdia, že vojenská pomoc Jordánsku pomáha budovať obranné schopnosti kráľovstva ako súčasť širšej regionálnej stratégie.

Bejrút zachvátila panika kvôli ďalšiemu obrovskému „záhadnému“ ohňu v prístave
Viac ako mesiac po výbuchu dusičnanu amónneho, ktorý zrovnal so zemou celé časti libanonského hlavného mesta, zabil najmenej 190 ľudí a zranil viac ako 6 000, Bejrút opäť panikári, pretože vo štvrtok prístav zachvátil ďalší obrovský požiar, píše... Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Mário Martinka