Google a Twitter blokujú volebné (dez)informácie
11 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Google a Twitter uviedli, že sa pred voľbami v USA ešte viac usilujú o obmedzenie dezinformácií online


Platformy pre zasielanie správ očakávajú pred novembrovým hlasovaním príval falošných tvrdení a zavádzajúcich príspevkov. Twitter uviedol, že plánuje agresívnejšie označovať a odstraňovať tweety súvisiace s voľbami, ktoré sú nepresné, píše bbc.com.

Vyhľadávací nástroj Google uviedol, že bude monitorovať viac výsledkov automatického dokončovania, aby sa zabránilo uvedeniu voličov do omylu. Posvieti si hlavne na správy, ktoré vyhlasujú predčasné víťazstvo jedného z kandidátov. Jednou z obáv je rozsiahle používanie poštových hlasovacích lístkov vo voľbách v USA. Tento spôsob hlasovania by mohol spôsobiť značné oneskorenie pri vyhodnocovaní výsledkov. Odborníci sa obávajú, že by to mohlo umožniť podporu dezinformácii.

Google vo štvrtok uviedol, že nesprávne informácie o výsledkoch volieb sa pri hľadaní nezobrazia. Zmeny Twitteru môžu mať vplyv aj na tweety, ktoré vyhlasujú víťazstvo pred skutočným výsledkov volieb. Tieto zmeny sa budu takisto týkať zavádzajúcich príspevkov o neoprávnenej manipulácii s hlasovacími lístkami.

Príbeh TikToku ako zrkadlo boja za digitálnu hegemóniu (Valentín Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Zuzana Perželová


Spoločnosti, ktoré vlastnia sociálne médiá sú pod tlakom v boji proti dezinformáciám po tom, čo americké spravodajské agentúry vyhlásili, že Rusko využilo tieto platformy na zasahovanie do prezidentských volieb v roku 2016. „Nedovolíme, aby boli naše služby zneužívané v súvislosti s občianskymi procesmi, hlavne s voľbami,“ píše Twitter na svojom blogu. „Akýkoľvek pokus o tento krok - zahraničný aj domáci - sa stretne s prísnym presadzovaním našich pravidiel, ktoré sa uplatňujú rovnako a uvážlivo pre všetkých.“

Spoločnosť Microsoft varovala, že hackeri s väzbami na Rusko, Čínu a Irán sa pokúšajú preniknúť k ľuďom a skupinám zapojeným do prezidentských volieb v USA. Americká technologická firma uviedla, že ruskí hackeri, ktorí narušili kampaň Demokratov v roku 2016, sú opäť aktívni.
Ruská sieť

Minulý týždeň Facebook uviedol, že rozložil malú sieť účtov a stránok, ktoré boli súčasťou operácie ruských hackerov. Spoločnosť uviedla, že kampaň bola spojená s ruskou agentúrou pre internetový výskum (IRA), organizáciou blízkou ruskej vláde, ktorá je obviňovaná zo zasahovania do amerických volieb v roku 2016.

Twitter taktiež pozastavil päť účtov z tej istej siete. Operácia sa sústredila na spoločnosť PeaceData, ktorá vyhlasovala, že je neziskový spravodajský web v anglickom a arabskom jazyku.

NATO prijíma na svoju propagandu novinárov zaoberajúcich sa Bieloruskom
Niektorí z popredných novinárskych aktivistov zaoberajúcich sa Bieloruskom v angličtine teraz pracujú pre organizácie, ktoré bránia záujmy západných výrobcov zbraní, tvrdí spravodajská sieť RT. Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Twitter sa v posledných mesiacoch nepohodol s prezidentom Donaldom Trumpom, ktorý o nadchádzajúcich voľbách často zverejňoval informácie spojené s potenciálnymi podvodmi a zároveň kritizoval Twitter za označenie jeho postov za hoaxy alebo falošné správy.
Výsledky vyhľadávania

V rámci zmien spoločnosti Google, ktoré sa týkajú výsledkov automatického dokončovania ( slov a viet ) a ktoré predpovedajú, čo používatelia hľadajú, odstránia predpovede „, ktoré by sa dali interpretovať ako vyhlásenia za alebo proti ktorejkoľvek kandidátskej alebo politickej strane“.

Odstráni tiež funkciu, ktorá sa pokúša predpovedať a dokončiť hľadané výrazy spojené s vyhľadávaním stavu hlasovacích miest a požiadavok alebo metód hlasovania. Používatelia však budú môcť tieto informácie vyhľadávať.

Minulý týždeň Facebook uviedol, že vytvára štítok pre príspevky kandidátov, ktorí predčasne vyhlasujú víťazstvo. Uviedol tiež, že týždeň pred dňom volieb prestane prijímať nové politické reklamy.

Bejrút zachvátila panika kvôli ďalšiemu obrovskému „záhadnému“ ohňu v prístave
Viac ako mesiac po výbuchu dusičnanu amónneho, ktorý zrovnal so zemou celé časti libanonského hlavného mesta, zabil najmenej 190 ľudí a zranil viac ako 6 000, Bejrút opäť panikári, pretože vo štvrtok prístav zachvátil ďalší obrovský požiar, píše... Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Mário Martinka