Ankara považuje Macrona za zúfalca
11 | 09 | 2020 I Diana Zaťková
Turecké ministerstvo zahraničia vo štvrtok uviedlo, že kritické komentáre francúzskeho prezidenta k patovým situáciám vo východnom Stredomorí sú znakom „jeho vlastnej slabosti a zúfalstva“.



 

Macron „opäť urobil arogantné ... vyhlásenie,“ uviedla Ankara po tom, čo francúzsky prezident v priebehu dňa vyzval európskych lídrov, aby sa postavili proti „neprijateľným provokáciám“ Turecka. Zorganizoval mimoriadny summit na Korzike so siedmimi vodcami krajín EÚ, ktoré hraničia so Stredozemným morom v čase, keď sa Ankara snaží rozšíriť svoje energetické zdroje a vplyv vo východnom Stredomorí.

Stretnutie sa udialo uprostred obáv z otvoreného konfliktu Grécka a Cypru s Tureckom, ktorý pramenil z napätia okolo ťažby ropy a zemného plynu na mori. Ankara už  zahájila útoky na Francúzsko a EÚ za to, že sa v spore postavili na stranu Grécka a Cypru.

Pred samitom Med-7 Macron uviedol, že „Turecko už nie je partnerom v stredomorskom regióne.“ Štáty EÚ by sa mali vyhnúť eskalácii, to však neznamená, že by mali byť pasívne v sporoch s Ankarou, myslí si Macron. "Musíme byť tvrdí voči tureckej vláde a nie voči tureckému ľudu, ktorý si zaslúži viac ako Erdoganova vláda," uviedol francúzsky vodca a dodal, že „všetky jednostranné kroky Turecka, ako napríklad turecko-líbyjské memorandum, bez rešpektovania práv Grécka, sú neprijateľné.“

Francúzsko a Nemecko spejú k federácii - všímajú si politológovia
Európa potrebuje závan čerstvého vzduchu, tvrdí nemecký politik (Zelení) Daniel Cohn-Bendit a profesor politológie Claus Leggewie z Essenu. Francúzsko a Nemecko by podľa nich mali urobiť veľký skok - a spojiť sa do federácie. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Nie náhodou sa samit Med-7 konal na Korzike, keďže ostrov je francúzskou baštou v Stredozemnom mori. Macron však vo štvrtok nespomenul žiadne konkrétne kroky, ktoré chce, aby európske členské štáty podnikli proti krokom Turecka.

Okrem ministra zahraničia v Ankare nenechala Macronove komentáre bez povšimnutia ani turecká vládna strana, ktorá ho obvinila z rozšírenia „dlhej histórie kolonializmu“ jeho krajiny. Hovorca strany Spravodlivosť a rozvoj (AK) Omer Celik označil na sociálnej sieti vyhlásenie francúzskeho vodcu za „starú a nemorálnu hru“ kolonialistov.

Ankara opakovane vysiela svoje vrtné lode, aby preskúmali možné zásoby ropy a zemného plynu na  kontinentálnom šelfe v Stredozemnom mori, pričom tvrdí, že na ne má nárok.

Rusko a Srbsko uskutoční v najbližších dňoch vojenské cvičenie v Bielorusku
Spúšťa sa vojenské cvičenie spojencov na území Bieloruska. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Ivan Brožík