Vedci vyvinuli lacné „laboratórium na mikročipe“, ktoré dokáže detegovať protilátky na Covid-19 za menej ako pol hodinu
10 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Vedci v Japonsku vyvinuli nízkonákladový test na protilátky Covid-19, ktorý zapadá do mikročipu a poskytuje výsledky za menej ako 30 minút bez potreby lekárskeho vzdelania, informuje portál RT.


Tím na Okinawskom inštitúte pre vedu a technológiu (OIST) práve zverejnil svoju štúdiu o koncepcii v časopise Biosensors and Bioelectronics.

Ich zariadenie využíva desiatky tisíc drobných zlatých hrotov, z ktorých každý je menší ako vlnová dĺžka svetla, na testovanie zriedenej krvnej plazmy na prítomnosť protilátok Covid-19, ktoré sú osvetlené sondou z optických vlákien.

Riccardo Funari, autor nového výskumu a postdoktorandský pracovník na OIST, tvrdí, že súčasný "arzenál" na testovanie protilátok čelí dvom problémom - testy sú buď presné, ale pomalé, drahé a vyžadujú odbornosť, alebo sú ľahko použiteľné, rýchle a prenosné, ale nepresné.

Ruská vakcína proti Covid-19 „Sputnik V“ vstúpila do civilného obehu
Prvá várka ruskej vakcíny proti Covid-19 Sputnik V má zelenú pre verejné použitie a už sa vstúpila do civilného obehu, oznámilo ruské ministerstvo zdravotníctva, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Rýchle a lacné, pričom vysoko presné testy na protilátky sú preto kľúčové pre úplné informovanie o vírusu a jeho rozšírení v celej populácii, pomáhajú usmerňovať koherentnú politiku v oblasti verejného zdravia a umožňujú napríklad informované zmiernenie obmedzení v oblasti socializácie a cestovania.

Vedci tvrdia, že ich nový test deteguje najnižšiu možnú, ale klinicky relevantnú koncentráciu protilátok, a poskytne výsledky už za 30 minút. Ďalej hovoria, že výroba zariadenia je lacná a vylučuje potrebu technicky zdatných laboratórnych pracovníkov, čím zvyšuje pravdepodobnosť komplexnejšieho celonárodného testovania.

Prístroj navyše poskytuje kvantitatívne informácie o celkovom počte protilátok produkovaných daným imunitným systémom, čím ešte viac rozširuje svoju aplikáciu, pretože by mohol poskytnúť užitočné informácie počas výskumu a vývoja vakcín súčasnej a budúcej generácie.

Ak zariadenie zvládne prísnejšie klinické testovanie, čoskoro by zdravotnícky personál mohol sledovať imunitnú odpoveď pacienta alebo účastníka pokusu o očkovanie s vysokou mierou presnosti a takmer v reálnom čase.

Prístup k vakcíne proti Covid-19 znamená, že Rusko by mohlo do budúceho leta úplne poraziť koronavírus
Ak pôjde masové očkovanie podľa plánu, Rusko bude mať do konca leta koniec Covid-19, tvrdí Alexander Gintsburg, riaditeľ moskovského centra Gamaleya, kde bola vyvinutá ruská vakcína proti koronavírusu, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Marek Molnár