ŠTS má na vypracovanie rozsudku v prípade zavraždeného Kuciaka ešte dva týždne
10 | 09 | 2020 I SITA

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku, ktorý vo štvrtok (3.9.) v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej oslobodil spod obžaloby Mariana K. a Alenu Zs., má na písomné odôvodnenie rozsudku ešte maximálne dva týždne.


Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová už po vyhlásení rozsudku avizovala, že požiada predsedu ŠTS Jána Hrubalu o predlženie lehoty na písomné odôvodnenie.

"Po vyhlásení rozsudku ho samosudca, resp. predseda senátu musí písomne odôvodniť. Pri väzobnej trestnej veci má sudca na písomné odôvodnenie rozsudku 10 pracovných dní. V prípade potreby však môže požiadať predsedu súdu o predĺženie tejto lehoty o ďalších 10 pracovných dní. Pri neväzobnej trestnej veci má sudca na písomné vypracovanie a odôvodnenie rozsudku 30 pracovných dní, rovnako tak s možnosťou ďalšieho predĺženia," vysvetlila postup po vyhlásení rozsudku hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Ako ďalej uviedla, po vypracovaní sa rozsudok zasiela všetkým stranám v konaní spolu s výzvou na zaslanie písomného odôvodnenia odvolania v prípade, ak bolo zahlásené. "Po doručení písomného zdôvodnenia odvolaní na súd sa tieto rozposielajú stranám v konaní, ktorých sa odvolanie týka, na vyjadrenie. Na záver prvostupňový súd celý trestný spis aj so všetkými odvolaniami predkladá súdu odvolaciemu. V prípade ŠTS je odvolacím súdom Najvyšší súd SR," pripomenula hovorkyňa. Spis vo veci zavraždeného Kuciaka má momentálne rozsah 30.585 strán a 71 zväzkov.

Infektológ Pavol Jarčuška má obavy z jesene. Čo môžeme očakávať v druhej vlne koronavírusu?
Hoci Slovensko zvládlo prvú vlnu pandémie COVID-19 skvelo a bolo lídrom v najnižšom počte nakazených a mŕtvych v celej Európa, v očakávanej druhej vlne tieto počty narastajú aj u nás, píše Nový čas. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Senát ŠTS v Pezinku oslobodil 3. septembra spod obžaloby v kauze vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice Kušnírovej obžalovaných Mariana K. a Alenu Zs. Obžalovaného Tomáša Sz. súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Rozsudok nie je právoplatný. Sudkyňa v prípade Mariana K. a Aleny Zs. v rozsudku odôvodnila, že nebolo dokázané, že skutok, za ktorý boli obžalovaní, spáchali.

Podľa rozsudku musí Tomáš Sz. nahradiť rodine Kuciakovcov majetkovú škodu 1490 eur a nemajetkovú škodu 140.000 eur. Molnárovej rodine má zaplatiť nemajetkovú škodu vo výške 40.000 eur. Keďže nebolo dokázané, že Marian K. a Alena Zs. skutok, za ktorý boli obžalovaní, spáchali, ŠTS odkázal rodiny Kuciakovcov a Kušnírovcov s ich návrhom na náhradu škody voči Marianovi K. a Alene Zs. na civilný proces.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) priamo po vyhlásení verdiktu podal odvolanie. Sťažnosť podali aj zástupca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic a zástupca poškodenej Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica. Celá kauza teda poputuje na NS SR.