Školy môžu uvoľnenú disponibilnú hodinu použiť, na čo chcú, tvrdí Gröhling
10 | 09 | 2020 I TASR

Školy môžu jednu uvoľnenú disponibilnú hodinu použiť na vyučovanie predmetu, ktorý chcú. Doteraz bola táto hodina viazaná na dejepis. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) v rozhovore pre TASR uviedol, že rezort školstva plánuje postupne uvoľňovať disponibilné hodiny.


"Viazanie tejto disponibilnej hodiny bolo dvojročné. Teraz uplynul druhý rok a boli sme pred rozhodnutím, či túto hodinu zafixovať na dejepis alebo ju uvoľniť a školy sa rozhodnú samostatne, na čo ju použijú," vysvetlil minister. Školy tak túto hodinu môžu použiť naďalej aj na vyučovanie dejepisu, ale napríklad aj na výučbu cudzích jazykov, prírodných či humanitných predmetov.

Minister si myslí, že takýchto hodín by malo byť stále viac. "Budeme sa snažiť robiť kroky na to, aby takýchto hodín bolo viac. Aby sa školy už na druhom stupni základných škôl alebo v tých najvyšších ročníkoch základnej školy mohli viac špecializovať. Aby mali nielen o jednu hodinu viac, ale možno aj o dve - tri hodiny," dodal Gröhling.

Je znepokojujúce, že prípad smrti Chovanca nebol doteraz vyšetrený, myslí si prezidentka
Je znepokojujúce, že prípad smrti slovenského občana Jozefa Chovanca v Belgicku nebol za takú dlhú dobu riadne vyšetrený. Médiám to dnes povedala prezidentka Zuzana Čaputová. Hlava štátu vyjadrila sústrasť rodine Chovanca a odsúdila všetky formy... Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | SITA