Pekári kritizujú nárast minimálnej mzdy a avizujú možné prepúšťanie
10 | 09 | 2020 I SITA

Za uplynulých päť rokov stúpli náklady slovenských pekárov na zamestnancov v priemere o 90 %.


Vychádza to z analýzy Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorá v nej už počíta so zvýšenou minimálnou mzdou na rok 2021 vo výške 623 eur a zvýšenými sociálnymi príplatkami, ktorých rast je naviazaný na hodnotu minimálnej mzdy. V nedávnom prieskume, ktorý zväz vykonal medzi svojimi členmi, pritom viac ako polovica z nich uviedla, že pri navýšení minimálnej mzdy na hodnotu viac ako 620 eur, budú nútení od nového roka prepustiť približne 10 % ľudí.

„Pekárenský sektor ľudí potrebuje, pretože väčšina úkonov je stále závislá na ručnej práci, no pri nutnosti zachovania minimálnej ziskovosti, budú mnohí pekári nútení počet zamestnancov ešte znižovať. Podľa výpočtov budú totiž od roku 2021 tvoriť mzdové náklady až 47 percent nákladov na výrobu. V tomto roku je to o dve percentá v priemere menej,“ uviedla predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Tatiana Lopúchová. V aktuálnom stave ekonomiky považuje takéto razantné navýšenie nákladov na zamestnancov za nezodpovedné ohrozenie slovenských pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Je znepokojujúce, že prípad smrti Chovanca nebol doteraz vyšetrený, myslí si prezidentka
Je znepokojujúce, že prípad smrti slovenského občana Jozefa Chovanca v Belgicku nebol za takú dlhú dobu riadne vyšetrený. Médiám to dnes povedala prezidentka Zuzana Čaputová. Hlava štátu vyjadrila sústrasť rodine Chovanca a odsúdila všetky formy... Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | SITA


Zástupcovia pekárenských spoločností na Slovensku sú podľa Lopúchovej na jednej strane veľmi radi, že mzdy ich zamestnancov rastú, no rast samotných miezd nie je taký veľký, ako je rast samotných odvodov firiem z príplatkov smerom k štátu. "Takýto rapídny nárast minimálnej mzdy i príplatkov považujeme za ohrozujúci faktor pre napredovanie a vývoj pekárenského sektora. Pekári sa preto právom obávajú ďalšieho prepúšťania,“ skonštatovala Lopúchová. Zároveň pripomenula, že iba asi pätina pracovného času v pekárňach je vykonávaná bez nutnosti vyplácania príplatkov.

Podľa zväzu je preto bezodkladne nutná úprava odbytových cien pekárenských výrobkov. S týmto problémom sa pravidelne stretávajú pekári, nakoľko niektoré zahraničné obchodné reťazce odmietajú akceptovať zvyšujúce sa náklady pekární pri výrobe.

„Apelujeme na to, aby sa zvýšili odbytové ceny základných pekárenských výrobkov. A zároveň, aby obchodníci upravili aj pultové ceny. Cena chleba sa na pultoch buď nemenila vôbec, alebo len veľmi mierne, už niekoľko rokov. Avšak náklady rastú skokovo. Pripomíname, že náklady na ľudí sa za 5 rokov zvýšili o 90 percent, neustále však rastú aj ceny surovín, energií či pohonných látok. Z toho dôvodu sa náš sektor neustále prepadá do hlbšej recesie,“ uzavrela Lopúchová.