Macron sa chce vyhnúť eskalácii napätia medzi EÚ a Tureckom
10 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Štáty Európskej únie by mali mať jednotnejšiu pozíciu a vyhnúť sa eskalácii napätia s Tureckom, uviedol vo štvrtok francúzsky prezident Emmanuel Macron, informuje portál RT.


"Je na Turecku, aby objasnilo svoje zámery," uviedol Macron na Korzike, kde bude na rokovaniach hostiť sedem stredomorských pobrežných členov EÚ. Rokovania budú zahŕňať napäté vzťahy EÚ s Tureckom.

Macron opakovane požadoval ďalšie sankcie EÚ voči Turecku. Dvaja spojenci NATO v júni takmer prišli k tomuto kroku po tom, čo sa francúzska vojnová loď pokúsila skontrolovať turecké plavidlo v rámci zbrojného embarga OSN na Líbyu.

Minulý mesiac napätie medzi členskými štátmi EÚ, Gréckom a Tureckom, prudko vzrástlo po tom, čo Ankara vyslala prieskumné plavidlo na územie, nad ktorým sa obidve krajiny domáhajú jurisdikcie. Plavidlo malo zmapovať možné ropné a plynové vrty v oblasti.

Francúzsko a Nemecko spejú k federácii - všímajú si politológovia
Európa potrebuje závan čerstvého vzduchu, tvrdí nemecký politik (Zelení) Daniel Cohn-Bendit a profesor politológie Claus Leggewie z Essenu. Francúzsko a Nemecko by podľa nich mali urobiť veľký skok - a spojiť sa do federácie. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Ankara je tiež na nože s Cyprom v súvislosti s prieskumom po prírodných zdrojov vo východnom Stredomorí.

EÚ musí uvaliť na Turecko „zmysluplné“ sankcie, pokiaľ Ankara nestiahne svoje námorné prostriedky zo sporných oblastí vo východnom Stredomorí, uviedol vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

„Potrebujeme dialóg, ale nie pri streľbe zo zbraní,“ napísal Mitsotakis a dodal, že "to, čo ohrozuje bezpečnosť a stabilitu mojej krajiny, ohrozuje blahobyt a bezpečnosť všetkých členských štátov EÚ.“

Atény podľa hovorcu gréckej vlády plánujú získať zbrane, posilniť svoje ozbrojené sily a vylepšiť obranný priemysel.

Ruský Gazprom zvyšuje dodávky zemného plynu do Číny
Ruský monopol zemného plynu Gazprom zvýšil v júli a auguste v porovnaní s júnom svoje dodávky zemného plynu do Číny prostredníctvom nového ropovodu na Sibíri, uviedol vysoko postavený predstaviteľ spoločnosti Gazprom, informuje portál... Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Marek Molnár