USA pracujú na vytvorení akejsi stredoázijskej "Severoatlantickej aliancie"
09 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Námestník ministra zahraničia USA Stephen Biegun zverejnil plán, ktorý americkí diplomati pripravujú už dlho.


Počas svojho vystúpenia na fóre strategického partnerstva medzi USA a Indiou sa zmienil o skutočnosti, že indicko-tichomorský región musí vytvoriť alianciu podobnú NATO, pričom medzi jeho prvými účastníkmi budú USA, Japonsko, Austrália a India. o téme píše portál tass.com.

Neskôr by sa k tejto "Ázijskej" aliancii mala pripojiť aj Južná Kórea, Nový Zéland a Vietnam. India však zastáva neangažovaný smer medzinárodnej politiky, zdôrazňuje podľa citovaného portálu Nezavisimaja Gazeta. Americké ministerstvo zahraničia dúfa, že zmierni akékoľvek pochybnosti, ktoré môže mať India o vstupe do tejto aliancie už túto jeseň.

Cieľom Washingtonu je vytvoriť koalíciu, ktorá by čelila potenciálnej hrozbe zo strany Číny. Aliancia v budúcnosti priláka štáty, ktoré zdieľajú spoločné hodnoty , poznamenal Biegun.

Dokážu Spojené štáty zabrániť vojenskému konfliktu členských štátov NATO? (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Iveta Machová


Tento rozsiahly plán sa týka Ázie aj ďalších kontinentov, v prvej fáze však USA, Japonsko, Austrália a India zvažujú vstup do aliancie. Japonsko aj Austrália sú už však s USA viazané viacerými inými obrannými dohodami. Medzitým sa India v minulosti držala zásady "neutrality".

Zmení teda India svoju tradičnú politiku? Vinai Shukla, redaktor časopisu India Strategic, povedal novinám, že Nové Dillí je proti roztržke s Čínou a požaduje pokračovanie dialógu. Medzitým chce Washington vo svoj prospech využiť silné protičínske nálady, ktoré vznikli po stretoch na indicko-čínskych hraniciach, povedal expert. Niektorí odborníci sa zhodujú, že Rusko má slabú ekonomiku a India musí spolupracovať s Amerikou. Iní zas zdôrazňujú, že India nikdy nevstúpi do NATO, pretože USA jej v ťažkej chvíli nikdy nepomohli, zdôraznil Shukla. Dodal, že americký vojensko-priemyselný komplex volá po vytvorení nového bezpečnostného bloku, pretože obranné korporácie budú mať prospech z nekontrolovaného prístupu na indický trh so zbraňami.

Sergey Lunev, profesor na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov (MGIMO), povedal pre Nezavisimuju Gazetu, že Washington chce narušiť zahraničnopolitický kurz Indie, ktorý bol vyhlásený po získaní nezávislosti v roku 1947. Pripojenie k aliancii by znamenalo zrušenie väzieb s Moskvou, upozornil expert a dodal, že ďalší členovia navrhovanej koalície, Japonsko a Austrália, nechcú narušiť obchodné vzťahy s Čínou.

Boj proti Rusku je jediným dôvodom existencie NATO, prehlásil Lavrov
Konfrontácia s Ruskom je jediným dôvodom existencie NATO, čo podporuje nestabilitu v Európe a vytvára umelé deliace čiary na kontinente, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | Marek Molnár