Globálna ekonomika sa tak „skoro“ nevráti na predpandemickú úroveň
08 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Generálny riaditeľ Deutsche Bank Christian Sewing v ďalšom pochmúrnom výhľade pre globálnú ekonomiku varoval, že svetu môže trvať oveľa dlhšie, kým sa ekonomicky zotaví z Covid-19, ako sa doteraz myslelo, informuje portál RT.


„Predkrízová úroveň bude ťažko dosiahnuteľná a bude to trvať dlho. Nestane sa to tento rok, a ani budúci rok,“ uviedol bankár publiku na bankovom samite Handelsblatt vo Frankfurte začiatkom tohto týždňa.

Zatiaľ čo niektoré segmenty ekonomiky nebudú fungovať v plnom rozsahu, pričom niektoré odvetvia budú mať kapacitu 70 - 90 percent, veľká časť spoločností bude musieť podľa Sewinga žiť pomerne dlho so zníženým predajom. Dodal, že k oživeniu nakoniec dôjde, ale „iba krok za krokom a nie vo všetkých priemyselných odvetviach“.

Vyhlásenie sa objavilo po tom, čo sa čoraz viac krajín ponorilo do recesie, pričom prepuknutie Covid-19 tvrdo zasiahlo ich ekonomiky. Austrália, ktorej sa počas finančnej krízy v roku 2008 podarilo uniknúť z hlbokých kontrakcií, bola jednou z posledných krajín, ktoré boli pridané na zoznam, ktorý zahŕňa aj USA, Spojené kráľovstvo a hlavné európske ekonomiky.

Farage sa zaväzuje „zničiť konzervatívcov“, ak sa Johnson zasekne pri rokovaniach o Brexite
Popredný euroskeptik Nigel Farage vydal prísne varovanie britskej vládnej Konzervatívnej strane a prisľúbil, že pre ňu spôsobí volebný zmätok, ak sa zasekne pri rokovaniach o brexite, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Šéf Deutsche Bank tiež nebol optimistický v súvislosti s oživením ekonomiky v Európe, pričom poznamenal, že USA môžu byť pri potlačovaní vírusu menej účinné, ale americké spoločnosti sú pri adaptácii na nové prostredie „radikálnejšie“.

Na druhej strane európske firmy môžu byť v pokušení počkať na ďalšiu vládnu pomoc. To by nakoniec mohlo viesť k nárastu „zombie“ spoločností, varoval Sewing a citoval odhad nemeckej úverovej agentúry Creditreform, podľa ktorého by sa šestina spoločností v krajine mohla zmeniť na „zombie“.

Firmy „zombie“ sú zvyčajne definované ako spoločnosti, ktorých náklady na obsluhu dlhu sú vyššie ako ich zisky, ale kvôli neúnavnému požičiavaniu sa držia nad vodou. Deutsche Bank Securities predtým uviedla, že počet takýchto spoločností stúpa v USA, kde by každá piata firma mohla byť zombie kvôli pandémii Covid-19.

Pápež František vyhlásil, že klebety sú „horší mor ako Covid“
Pápež odbočil od pripraveného týždenného požehnania a vyzval veriacich, aby nezverejňovali svoje sťažnosti na verejnosti Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | Mário Martinka