V prípade podvodu Patrika P. z kauzy nebankoviek vypočuli znalkyňu
07 | 09 | 2020 I TASR

Na Okresnom súde Bratislava I pokračovalo vypočúvanie znalkyne v prípade obžaloby Patrika P., ktorý podľa obžaloby v desiatich skutkoch v rokoch 2010 - 2013 od poškodených pod prísľubom vyplácania mesačných výnosov z poskytnutej sumy vylákal finančné prostriedky v celkovej sume 959 750 eur.


Tie však podľa prísľubu nezhodnotil, prípadne použil na vyplácanie iných, čím spôsobil škodu poškodeným za viac ako 840-tisíc eur. Súd na úvod pojednávania informoval, že trestný čin prekvalifikoval zo sprenevery na obzvlášť závažný zločin podvodu. Trestná sadza je v oboch prípadoch rovnaká.

Znalkyňa v posudku sumarizovala obraty na účtoch spoločnosti PP Capital ako aj na účtoch, ktoré s touto spoločnosťou súviseli. Právny zástupca Patrika P., Jaroslav Šášik, na pojednávaní poukazoval na to, že pri transakciách uvádzala znalkyňa aj subjekty, ktoré neboli v prípade poškodenými alebo so súdnym sporom nesúviseli.

Fico vyzval Kollára,aby odstúpil z funkcie šéfa NRSR za "neetické správanie"
Predseda Smeru-SD Robert Fico vyzval predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby odstúpil z funkcie. Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | TASR


Znalkyňa argumentovala tým, že vychádzala z podkladov, ktoré jej poskytol vyšetrovateľ a v čase, keď vytvárala posudok, nemohla vedieť, kto s danou vecou súvisí. Na otázku prokurátora odpovedala, že úlohou znalca nie je identifikovať a zisťovať, kto je poškodený v trestnom konaní.

Po obednej prestávke bude súd oboznamovať procesné strany s listinnými dôkazmi. Súdne pojednávanie bude pokračovať v utorok 8. septembra.

Patrik P. bol právoplatne odsúdený v kauze skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest na sedem rokov väzenia. V stredu 9. septembra by mal byť prepustený z výkonu trestu