Mikulec predložil zákon o ochrane pred financovaním terorizmu
07 | 09 | 2020 I SITA

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) dnes na Výbore Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) pre obranu a bezpečnosť predložil Zákon o ochrane pred legalizáciou príjmov z  trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu.


Návrh zákona prináša rozšírenie okruhu politicky exponovaných osôb o osoby s celoštátnym aj regionálnym významom. To znamená, že medzi ne môžu pribudnúť aj predseda a podpredseda súdnej rady, predseda a podpredseda Špecializovaného trestného súdu, predseda a podpredseda krajského súdu, predseda a podpredseda okresného súdu a funkcionári prokuratúry. V tlačovej správe o tom informovala Barbara Túrosová, riaditeľka tlačového odboru ministerstva vnútra.

Okruh politicky exponovaných osôb sa môže rozšíriť o predsedu Súdnej rady, ale aj ľudí poskytujúcich služby spojené s virtuálnymi menami. Hlavným dôvodom vypracovania návrhu zákona je potreba implementácie smernice Európskeho parlamentu a Rady o predchádzaní využívaniu finančného systému na účely prania špinavých peňazí alebo financovania terorizmu.

Zároveň by sa ním určila povinnosť viesť oficiálny zoznam významných verejných funkcií v Slovenskej republike, ktorý bude verejne dostupný na webovej stránke finančnej spravodajskej jednotky. „V  súlade s programovým vyhlásením vlády a s ohľadom na riziká, ktoré predstavujú virtuálne meny (napr. bitcoin), sa navrhuje medzi povinné osoby zaradiť subjekty poskytujúce služby spojené s virtuálnymi menami,“ informuje Túrosová.

Dvom vodičom pre jazdu pod vplyvom alkoholu zadržali vodičské preukazy
Dopravní policajti odhalili 5. septembra v Ráztočne (okres Prievidza) dvoch vodičov, ktorí prekročili maximálnu povolenú rýchlosť a jazdili pod vplyvom alkoholu. Obom zadržali vodičské preukazy, informovala v pondelok trenčianska krajská polícia na... Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | SITA


Sprostredkovateľom prenájmu vznikne takáto povinnosť iba ak je hodnota mesačného nájomného najmenej 10-tisíc eur a až  pri obchodoch rovnakej sumy budú povinnými osobami osoby obchodujúce s umeleckými dielami, zberateľskými predmetmi, starožitnosťami a kultúrnymi pamiatkami.

Navrhuje sa aj zníženie limitu pre predplatené platobné prostriedky z 250 eur na 150 eur a v prípade spätnej výmeny zo 100 eur na 50 eur, čo by malo viesť k  ich používaniu len na oprávnené účely a k zníženiu ich príťažlivosti pre teroristov a páchateľov trestných činov.

„Znamená to, že iba pri týchto znížených limitoch nebude potrebné vykonávať opatrenia podľa zákona,“ uviedla Túrosová. Návrhom zákona by sa zmenil aj zákon o registri právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci, v ktorom sa na základe požiadavky smernice ustanovuje rozsah údajov o konečných užívateľoch výhod v tomto registri, ktoré by boli verejne prístupné.