Je to oficiálne: Čínske námorníctvo je väčšie ako americké
04 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Rýchle stavanie lodí a modernizácia vyústili do veľkého nárastu čínskych námorných síl.


Výročná správa Ministerstva obrany USA o Číne (Vojenský a bezpečnostný vývoj v Čínskej ľudovej republike 2020) je vonku a závery sú pochmúrne. Námorníctvo ľudovej oslobodeneckej armády ( PLAN ) je väčšie ako námorníctvo Spojených štátov, píše nationalinterest.org.

Nielenže čínska námorná armáda je veľká, pričom má asi 350 lodí a ponoriek, ale stáva sa aj modernejšou. „Námorníctvo Ľudovej oslobodzovacej armády - najväčšie námorníctvo na svete - je čoraz modernejšia a flexibilnejšia sila, ktorá sa zameriava na nahradenie predchádzajúcich generácií platforiem s obmedzenými schopnosťami v prospech väčších, moderných viacúčelových plavidiel,“ vysvetľuje správa Ministerstva obrany USA.

Podľa správy nové plavidlá námorníctva PLAN tvoria širokú škálu platforiem vrátane „ponoriek, plavidiel na vode, obojživelných bojových lodí, lietadlových lodí a pomocných lodí“. Nielen samotné plavidlá PLAN sú relatívne moderné, ale aj zbrane ktorými sú vybavené, sú tiež moderné. „Od roku 2019 sa PLAN vo veľkej miere skladá z moderných viacúčelových platforiem s pokročilými protilodnými, antiairovými a protiponorkovými zbraňami a senzormi.“

Ruské jadrové ľadoborce sú v arktickej oblasti neporaziteľné na celé desaťročia
Senátor John McCain svopjho času povedal, že Rusko je iba „čerpacia stanica, ktorá predstiera, že je štátom“. Z úst predstaviteľa krajiny, ktorá je mladšia ako ruský Boľšoj teatr (Veľké divadlo ) to však vyznieva iba trochu smiešne. V skutočnosti... Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič


Jednou z pozoruhodnejších platforiem, ktoré správa spomína, sú úplne nové čínske lietadlové lode. "Najmä čínske lietadlové lode a ďalšie plánované lode, keď už budú v prevádzke, rozšíria pokrytie protivzdušnej obrany nad rozsah pobrežných a lodných raketových systémov a umožnia operácie pracovných skupín v čoraz väčšom rádiuse." Prvá čínska lietadlová loď postavená na domácom trhu, Šan-tung, vstúpila do služby v roku 2019 a očakáva sa, že ďalšia bude v prevádzke do roku 2023.

Správa ministerstva obrany sa osobitne zmieňuje o čínskych obojživelných bojových lodiach, „veľmi schopných obojživelných lodiach s veľkými palubami“, ktoré sa veľmi podobajú na obojživelné útočné lode triedy Wasp z USA. Tieto lode poskytnú PLANu „väčšiu kapacitu, vytrvalosť a väčšiu flexibilitu pre operácie na veľké vzdialenosti ako staršie vyloďovacie lode, ktorých počet sa za posledné desaťročie znížil vyradením zastaraných jednotiek z prevádzky“, pričom Číne umožní tento pokrok výraznejšiu projekciu sily hlbšie do Pacifiku.
Hra čísel

Aj keď čísla samy osebe nemusia nevyhnutne poskytovať informácie o kvalitatívnych výhodách, ako sú osobné školenia a skúsenosti, naznačujú však rastúcu schopnosť uplatňovať moc ďalej a ďalej od čínskej pevniny, smerom k sporným námorným požiadavkám Číny v Juhočínskom mori a smerom k republike Tchaj-wan, ktorú Peking považuje za provinciu zradcov.

Získa Čína vojenskú základňu v Perzskom zálive? (Elena Pustovojtova)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Iveta Machová


Ďalší aspekt budovania čínskeho námorníctva, ktorý sa oplatí sledovať, sú čínske zámorské vojenské základne. Aj keď je zámorská stopa Pekingu obzvlášť ľahká, najmä v porovnaní s americkou, Čína jednoznačne dúfa, že bude môcť svoju silu uplatňovať v susedných oblastiach. Dôkazom sú súčasné alebo plánované námorné základne, najmä na Srí Lanke a v Pakistane, ktoré by mohli pomôcť brániť operáciám čínskeho protivníka v prípade konfliktu v západnom Pacifiku alebo okolo neho.
Dovetok

Rozsiahle a sporné námorné nároky Pekingu v Juhočínskom mori sú presne také, ako vyplýva z ich názvu - sporné. Peking, čo sa týka kvality aj kvantity, neustále zvyšuje svoje námorné schopnosti. Vďaka tomuto arzenálu má lepšie predpoklady na to, aby mohol v Juhočínskom mori a ešte ďalej v zahraničí dosiahnuť to, čo si zaumieni.

Amerika nedokáže zastaviť narastajúcu nadradenosť Číny (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Zuzana Perželová