Bonul stratil bezpečnostnú previerku! Donedávna mal prístup všade a ku všetkému
04 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Žatva sa skončila. Bude sa treba poobzerať po iných ako štedrých štátnych zákazkách. Bez previerky už Bödörvci nemajú šancu uberať z našej spoločnej kasy.


Národný bezpečnostný úrad rozhodol o bezpečnostnej previerke SBS Bonul. Miroslava Bödör a jeho “firma” o bezpečtnostnú previerku prišla. Pre aktuality.sk to potvrdili “dobre informované zdroje z bezpečnostného prostredia”.

Previerka na najvyšší stupeň je teda minulosťou a v hre sú teraz iné previerky, napríklad vyšetrovanie NAKA v súvislosti s kauzou Dobytkár. Pripomeňme, že ide o úplatkársku kauzu. To však nie je všetko. Nad Norbertom Bödörom sa vznáša poriadne tmavý mrak podozrení a dokonca už aj obvinenie z prania špinavých peňazí. On a firma jeho otca Bonul boli prepojení nielen rodinne, ale aj fakturačne, medzi nimi prebiehal obojstranne a živo tok peňazí v slušných objemoch.

„Bezpečnostná firma Bonul stráži mnoho štátnych budov strategického významu. Napríklad Správu štátnych hmotných rezerv, v ktorej skladoch má Slovenská republika lieky a materiál pre prípad núdze. Bonul má tieto kšefty preto, že má ako jedna z mála súkromných firiem bezpečnostnú previerku na najvyšší stupeň. Pokiaľ o ňu príde, príde aj o tieto zákazky," pripomína Nadácia Zastavme korupciu.

Bonul platil milióny eur firme, ktorá je vyšetrovaná v kauze Dobytkár
Reklamná agentúra Roko, ktorá bola v rámci kauzy Dobytkár v priebehu minulého týždňa obvinená z prania špinavých peňazí, má väzby na nitriansku SBS Bonul. Pre podozrenie z toho istého trestného činu je obvinený aj syn majiteľa Bonulu Norbert Bödör.... Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Ako v stanovisku k zisteným skutočnostiam informovala nadácia, “podľa zákona o ochrane utajovaných skutočností by nemal mať previerku ten, kto je v kontakte so závadovými osobami alebo je sám z niečoho podozrivý.”

„Bonul oficiálne patrí Miroslavovi Bödörovi. Norbert je jeho syn a v komunikácii Threema a iných sa Kočnerovi priznáva, že tento biznis v podstate rieši on. Norbert Bödör mal styky s Kočnerom, ktorý je v zmysle zákona 215 závadovou osobou a dnes sa ukazuje, že ňou môže byť aj on sám," upozornila nadácia.

Firma nitrianskeho oligarchu Bödöra mala spor aj s ministerstvom hospodárstva, na čele ktorého stojí Richard Sulík. Ministerstvo začalo konať v snahe zrušiť nitrianskej SBS-ke s miliónovými zákazkami od štátu status tzv. subjektu hospodárskej mobilizácie. Špeciálne postavenie majú vybrané štátne inštitúcie aj súkromné firmy, ich úlohou je zabezpečiť chod krajiny v krízovej situácii.

Predošlé vedenie ministerstva obrany tajilo zmluvy s Bonulom za desiatky miliónov
Medzi rokmi 2014 až 2020 uzatvoril rezort obrany s SBS-kou nitrianskeho oligarchu Miroslava Bödöra desiatky zmlúv za 48 miliónov eur. Predošlé vedenie viedlo zmluvy s Bonulom v režime utajenia. Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


Bonul takýto status získal pred dvanástimi rokmi, keď vládol Smer-SD na čele s Robertom Ficom a ministerstvo viedol Ľubomír Jahnátek. Ten sa pozná s majiteľom Bonulu Miroslavom Bödörom. Fico zas bol častým hosťom na firemných večierkoch nitrianskej SBS-ky.

„SBS Bonul už nie je subjektom hospodárskej mobilizácie," potvrdila portálu aktuality.sk hovorkyňa ministerstva hospodárstva Katarína Matejková.

Aktuality.sk zmapovali minimálne šesť tendrov za desiatky miliónov eur, kde bol uvedený status jednou z podmienok pre uchádzačov. „Na zvláštne praktiky spoločnosti Bonul pri milionových obchodoch so štátom som upozorňovala dlhodobo. Naše podozrenia potvrdzoval aj Úrad pre verejné obstarávanie, ale bývalá vláda celé roky nekonala,“ reagovala pre Aktuality.sk vicepremiérka Veronika Remišová.

Ak sa informácia o previerke potvrdí, bude dnes podľa nej treba preskúmať, ako boli v skutočnosti zabezpečované obchody Bonulu, čo všetko v štátnej infraštruktúre kontroloval a aký rozsiahly mal vplyv na bezpečnosť štátu, dodávajú aktuality.sk. „Takisto bude potrebné preveriť všetky zmluvy, ktoré boli uzatvorené medzi Bonulom a štátom a v prípade existencie bezpečnostných hrozieb alebo porušenia zákona bude potrebne tieto zmluvy zrušiť.“ Povedala Veronika Remišová.

Remišová dáva podnet na ÚVO pre súťaž za štyri milióny eur, v ktorej uspel Bonul
Podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová dáva podnet na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Nepozdáva sa jej tender Správy štátnych hmotných rezerv za štyri milióny eur na bezpečnostnú službu, v ktorom uspela firma Bonul spájaná s vládnym... Čítať ďalej
22 | 11 | 2019 | SITA