Chaos v Taliansku: Ostrov sa „rúca“ kvôli prílivu migrantov, miestni chcú štrajkovať
03 | 09 | 2020 I Timotej Dudka

Situácia na talianskom ostrove Lampedusa už je nielen mimoriadne chaotická, ale tiež začína byť neudržateľná. Ako varoval tamojší starosta Totò Martello, obyvatelia ostrova zvažujú štrajk, pokiaľ talianske úrady nezasiahnu a nezačnú situáciu riešiť. Po ďalšom víkendovom nájazde už je na Lampeduse šesťkrát viac migrantov, než koľko pojmú tamojšie utečenecké zariadenia, informuje portál Expres.


Na menší a kedysi malebný ostrov vo vodách Stredozemného mora cez víkend priplávali ďalšie asi štyri stovky migrantov.

Podiel na tom má aj záchranná loď Louise Michel, ktorú vypravil streetartový umelec Banksy. Tá za uplynulý týždeň nazbierala na palubu asi 220 migrantov, jej kapacita je ale o stovku menšia, a tak na mori zostala stáť. Ďalšie záchranné plavidlá začali utečencov z lode Louise Michel prevážať práve na spomínaný ostrov.



Aktuálne je tak Lampedusa doslova zaplavená utečencami. Nachádza sa ich tam asi 1200, pritom kapacita tamojšieho utečeneckého centra má iba 95 miest.

Stálych obyvateľov je na ostrove Lampedusa asi 6500, počty sa tak pomaly začínajú zbližovať. Práve miestnym sa to ale vôbec nepáči. Niektorí protestujú v uliciach s transparentmi, kým hrozí aj generálny štrajk.

„Lampedusa už nemôže ďalej takej situácii čeliť. Ak vláda neprijme okamžité rozhodnutie, celý ostrov vstúpi do štrajku. Tá situácia je neudržateľná, nemôžeme to zvládnuť,“ citovala agentúra AFP starostu Martella.

O situácii na ostrove by mal s Martellom v stredu rokovať taliansky premiér Giuseppe Conte.

V auguste prišlo do Británie cez Lamanšský prieliv viac ako 1450 migrantov
V auguste dorazilo do Spojeného kráľovstva na malých člnoch viac ako 1450 migrantov, čo je najvyšší počet v priebehu jedného mesiaca. Informovala o tom v utorok spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na analýzu tlačovej agentúry... Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR