Kočner sa z väzby len tak ľahko nedostane, vraví odborníčka na trestné právo
03 | 09 | 2020 I SITA

Špecializovaný trestný súd môže prípad vraždy Jána Kuciaka vo štvrtok (dnes) vrátiť do fázy dokazovania, alebo vynesie rozsudok. Ale ani prípadný oslobudzujúci rozsudok v kauze Kuciak by Mariana Kočnera z väzby nedostal.


Ani prípadný oslobodzujúci rozsudok v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka by väzbu Mariana Kočnera neovplyvnil. Pre agentúru SITA to uviedla rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave a odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. Obžalovaný podnikateľ je totiž vo väzbe pre kauzu zmenky. Ďalším obžalovaným Tomášovi Szabóovi a Alene Zsuzsovej by zase po oslobodzujúcom rozsudku mohla byť nariadená väzba pre iné trestné veci, v ktorých figurujú.

Kurilovská zdôraznila, že oslobodzujúci rozsudok v trestnom konaní na prvostupňovom súde automaticky znamená prepustenie obžalovaného z väzby, pokiaľ bol do nej vzatý v rámci daného konania. A aj v prípade podania odvolania prokurátorom a postúpení konania odvolaciemu súdu toto nemá na prepustenie z väzby odkladný účinok. Kočner je však vo väzbe pre kauzu zmenky a nie v súvislosti s prípadom vraždy Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Štvrtok bude v kauze Kuciak dňom prekvapení - spomína sa "nový dôkaz"
Návrh prokuratúry znie - nový dôkaz. Kto čaká vo štvrtok verdikt nad Kočnerom a spol., nemusí sa dočkať. Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Ostatných obžalovaných by vo väzbe zase mohli udržať iné trestné veci.  Szabó a  Zsuzsová sú stíhaní v kauze objednávok vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Petra Šuflarskeho aj advokáta Daniela Lipšica. Zsuzsová navyše stojí pred súdom vo veci vraždy exprimátora Hurbanova Lászloá Basternáka. „V prípade, že je vec v štádiu prípravného konania, mal by hneď konať prokurátor a dať návrh na vzatie do väzby,“ povedala Kurilovská. Dodala, že ak je predmetná trestná vec v štádiu súdneho pojednávania, konať môže predseda senátu.

Ďalšie pojednávanie vo veci vraždy Jána Kuciaka a ďalších skutkov je na Špecializovanom trestnom súde naplánované na 3. septembra. Kurilovská ešte minulý týždeň uviedla, že súd má v tejto fáze konania dve možnosti. Buď prípad vráti do fázy dokazovania, alebo vynesie rozsudok. V prípade, že by sa proces vrátil do fázy dokazovania, majú procesné strany právo navrhovať vykonanie nových dôkazov. Prokuratúra tak podľa medializovaných informácii už urobila, pričom na súd doručila materiál v rozsahu 65 strán.

Vybavili ste si občiansky s čipom? O rok to budete asi musieť absolvovať zas
Srdcom doma (občianske združenie) upozorňuje na potrebu výmeny občianskych preukazov na Slovensku, ktorá môže byť príležitosťou na kvalitatívnu zmenu elektronických služieb. Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Ivan Brožík