Šok v Čechách: Hlavná hygienička Rážová sa nakazila koronavírusom! (AKTUALIZOVANÉ)
02 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Hlavná hygienička Jarmila Rážová, ktorá je v Česku vedúcou postavou boja s koronavírusom sa sama nakazila pandémiou Covid-19. Píše o tom český Blesk.


Ešte včera sa pritom podľa denníka stretla s vedúcim tímom smart karantény, do ktorého patria vládny splnomocnenec pre IT a digitalizáciu Vladimír Dzurilla či plukovník Petr Šnajdárek. V kontakte bola tiež s ministrom zdravotníctva Adamom Vojtěchom (za ANO).

V celom Ministerstvo zdravotníctva je teraz povinné nosenie rúšok. Testy musia podstúpiť ľudia, ktorí strávili s hlavnou hygieničkou viac ako 15 minút. Či sú minister zdravotníctva Adam Vojtěch (za ANO) a ďalší členovia vedenia rezortu v karanténe, sa podľa Blesku jeho hovorca nezmienil. „Vojtěch dnes zrušil svoj program v Karlovarskom kraji práve preto, že bol v kontakte s človekom pozitívnym na Covid-19,“ povedali agentúre ČTK na krajskom úrade.

Matovičov Facebook: Rúško, deti, škola, sloboda... Premiér poslal svoje deti do školy
“Klárka aj Rebeka sú už v škole. Aj s rúškom, hoci to určite nie je a nasledujúce dva týždne ani nebude príjemné.” napísal premiér na sociálnej sieti po tom, čo jeho ratolesti odišli do školy. Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Aktualizácia 2.9.2020 o 13:30
Minister musel ísť do karantény

Do Chebu síce minister Vojtěch podľa Blesku.cz dorazil, krátko po začiatku návštevy sa ale ospravedlnil a z preventívnych dôvodov ju ukončil a vrátil sa do Prahy. Hovorkyňa ministerstva Gabriela Štěpanyová podotkla, že minister ide do domácej karantény a istá časť pracovníkov ministerstva bude kvôli prevencii pracovať z domova.

Podľa výsledku Vojtěcha sa ukáže, ako sa bude postupovať ďalej. Ide pritom už o druhého ministra, ktorý sa dostal do kontaktu s nákazou, v izolácii sa teraz podľa portálu nachádza i vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) kvôli nakazené osobe na jeho úrade. Test mal však negatívny. „Rodina je ale v izolácii,“ potvrdil pre český Blesk.
Premiéra zachránili rúška a odstupy

Utorkovej schôdzky s Rážovou sa zúčastnil aj premiér Babiš, on do karantény ale ísť nemusí. Premiér dnes povedal, že podľa rozhodnutia riaditeľky pražskej hygienickej stanice Zdenky Jágrovej sa jeho a ďalších ľudí z úradu vlády žiadne obmedzenia týkať nebudú, lebo pri rokovaní sedeli v dostatočnej vzdialenosti a dodržali i ďalšie preventívne opatrenia.

Laboratóriá dokážu denne vyšetriť 7500 vzoriek nového koronavírusu, tvrdí Krajčí
Slovenské laboratóriá dokážu denne vyšetriť 7500 vzoriek nového koronavírusu. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) podotkol, že na Slovensku sa testuje správne. Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | TASR


Babiš svoj ďalší program nemení. Prostredníctvom videokonferencie sa bude konať aj dnešné mimoriadne rokovanie kabinetu. „Takmer všade nosím respirátor FFP2, v miestnosti bolo vetrané a boli tam tiež vysoké stropy,“ povedal ČTK premiér.

V miestnosti je podľa neho až štvormetrový rozostup medzi radom stolov, pri ktorých sedia zástupcovia Strakovej akadémie a ostatní hostia. „Na základe toho pani Jágrová hovorí, že nemusíme ísť do karantény a nemáme žiadne rozhodnutie hygieny o tom, že by sme sa mali obmedzovať,“ dodal premiér, ktorého Jágrová kontaktovala dnes dopoludnia.
Hygienici dohľadávajú kontakty

„Laboratórne výsledky dostala Hygienická stanica hlavného mesta Prahy dnes v ranných hodinách a ihneď začala príslušné epidemiologické šetrenie,“ uviedol k nákaze Rážovej pre Blesk hovorca pražských hygienikov Zbyněk Boublík, ktorý ale meno hlavnej hygieničky neoznámil. Spomenul len, že „pozitívna osoba“ je v domácej izolácii.

Rúška sú oddnes opäť povinné aj pre ľudí s chronickými respiračnými ochoreniami
Nosenie rúšok v interiéri je oddnes opäť povinné aj pre ľudí s chronickými respiračnými ochoreniami. Na sociálnej sieti to uviedlo Ministerstvo vnútra SR (MV SR). Podľa rezortu výnimku udelenú počas letných mesiacov ľudia často neoprávnene... Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | SITA


Rážová pocítila podľa hovorkyne ministerstva príznaky ochorenia, preto sa nechala otestovať. Podľa Boublíka je cieľom hygienikov v súčasnosti dohľadať maximálne množstvo ľudí a posúdiť, či boli s pacientom „v epidemiologicky významnom kontakte“. Potom sa rozhodne o ďalších testoch a karanténach.
Kto je Jarmila Rážová?

Hlavnou hygieničkou sa stala 22. júna, keď na tejto pozícii vystriedala Evu Gottwaldovú, ktorú vláda odvolala na jar. Rážová už pôsobila na ministerstve zdravotníctva v rokoch 2003 až 2007 ako vedúci oddelenia podpory verejného zdravia. Medzi rokmi 2012 až 2016 pracovala ako zástupkyňa hlavného hygienika Vladimíra Valentu. Pôsobila tiež na pražskej a stredočeskej krajskej hygienickej stanici alebo v Štátnom zdravotnom ústave.

Pandémia Covid-19 by mohla „vyhladiť“ desaťročia pokroku v zdravotnej starostlivosti, varuje WHO
Pandémia Covid-19 by mohla potenciálne vrátiť pokrok ľudstva v oblasti zdravotnej starostlivosti o desaťročia späť, varovala WHO po svojej prvej indikatívnej štúdii o dopade vírusu, informuje portál RT, Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Marek Molnár