Ministri dnes budú schvaľovať zmenu zákona o týraní zvierat či vyčleňovať 250-tisíc eur na pomoc Bielorusom
02 | 09 | 2020 I SITA

Na 35. schôdze vlády Slovenskej republiky budú dnes ministri schvaľovať zmenu a sprísnenie trestného činu týrania zvierat, vyčlenenie 250-tisíc eur na podporu bieloruskej občianskej spoločnosti alebo vymenovanie predsedu a členov správnej rady Fondu na podporu športu.


Vyplýva to z programu vlády zverejneného na internetovej stránke úradu vlády. Týranie a zanedbávanie starostlivosti o zviera by sa podľa návrhu skupiny poslancov parlamentu malo presunúť medzi trestné činy proti životnému prostrediu. Po novom by tak mali tieto trestné činy vyšetrovať vyšetrovatelia Policajného zboru, ktorí budú špecialistami na túto problematiku.

Ďalej sa v predkladanom návrhu sprísňujú postihy za týranie zvieraťa či dopĺňajú ako základnú skutkovú podstatu trestného činu aj o neposkytnutie potrebnej pomoci zvieraťu. Ďalšou zmenou by malo byť aj zavedenie novej skutkovej podstaty trestného činu organizovania zápasov zvierat.

Štvrtok bude v kauze Kuciak dňom prekvapení - spomína sa "nový dôkaz"
Návrh prokuratúry znie - nový dôkaz. Kto čaká vo štvrtok verdikt nad Kočnerom a spol., nemusí sa dočkať. Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Na rokovaní vlády budú ministri schvaľovať aj 250-tisíc eurovú pomoc na podporu bieloruskej občianskej spoločnosti a občanov, ktorí sa stali obeťami represálií v súvislosti s protestami proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Zároveň ako jednu z foriem pomoci bieloruským občanom navrhuje rezort školstva poskytnúť dodatočné štipendiá pre bieloruských študentov prostredníctvom vládnych štipendií SR. Poskytnutých bude 20 štipendií, ktoré pokryjú celú dobu štúdia na verejných vysokých školách na Slovensku.

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) dnes navrhne na vymenovanie do funkcie predsedu správnej rady Fondu na podporu športu Ladislava Križana. Členmi by sa podľa návrhu mali stať Dušan Šaradín, Gábor Asványi a Ľudovít Jurinyi. Doterajší predseda správnej rady Fondu na podporu športu Dušan Guľáš sa vzdal funkcie 16. júna.

Deti, ktoré budú v škole bez rúška, musia ísť preč
Žiaci základných a stredných škôl majú netypický začiatok školského roka. Prvé dva týždne je ich povinnou výbavou aj rúško. Dôležitosť jeho nosenia deťmi vyzdvihol minister školstva i premiér. Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Natália Sollárová