Starosta Lampedusy chce ako migrant preplávať more opačným smerom do Tuniska
01 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Taliansky ostrov Lampedusa zažil v noci na nedeľu niekoľko vĺn vylodení migrantov z Afriky. Situácia na ňom je kritická, zlyhávajú základné život zabezpečujúce systémy.


Bývalá senátorka Salviniho Ligy severu Maraventanová vyzýva: "Zabráňme im v priechode". Samospráva ostrova však avizuje štrajk: "Sklopme okenice, ústredná vláda nemôže byť aj naďalej tak desivo ticho!" Kritickú situáciu na ostrove utečencov zaznamenal taliansky portál repubblica.it.


Loď so stovkami migrantov na palube, podľa prvého odhadu ich bolo asi 450, zachránili v noci cca štyri námorné míle od Lampedusy. More bolo rozbúrené, fúkal silný vietor, lodi s migrantmi hrozilo prevrátenie. Tragédii sa podarilo zabrániť vďaka zásahu hliadkových člnov pobrežnej stráže a finančnej stráže, ktoré preťažené plavidlo eskortovali do prístavu na Lampeduse.


Len za posledných 24 hodín tam pristálo ďalších 500 migrantov na asi tridsiatich malých člnoch. To vyvolalo novú mimoriadnu situáciu a následne protest obyvateľov, vedený bývalou senátorkou Angelou Maraventano, ktorá sa usilovala zabrániť pohybu pohotovostných vozidiel po nábreží. "Sme unavení - povedala Maraventano - a migranti musia byť okamžite repatriovaní. Všetkými silami zabránime tomu, aby sme ich nechali prejsť".


Migranti to nevzdávajú, snažia sa dostať do Európy akokoľvek
Slovinská polícia oznámila, že v sobotu na hraniciach s Chorvátskom objavila 22 migrantov ukrytých v dvoch cisternových vozidlách, informovala v nedeľu agentúra AP. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Rozhnevaný je aj starosta ostrova Lampedusa Totò Martello, ktorý okamžite zaslal tuniskému prezidentovi Kaisovi Saiedovi list, v ktorom sa vyhrážal, že sa so svojím člnom dostane do severoafrickej krajiny, pričom bude postupovať po migračnej trase v opačnom poradí, pred loďou, ktorá práve dorazila do prístavu. Martello hovorí: "Sme na kolenách, s týmito príchodmi sa dostaneme na 1500 prišelcov za víkend. Situácia je neudržateľná. Buď centrálna vláda prijme okamžité rozhodnutia alebo celý ostrov vstúpi do štrajku. Ostrovná samospráva tento štrajk vyhlási a nič tu nebude fungovať. Nie je možné naďalej znášať nečinnosť zo strany vlády."


V piatok bolo na Lampeduse tridsať vylodení, ďalších osem v sobotu, vrátane príchodu lode Lous Michel pod nemeckou vládou, financovanej Banksym. Len táto jedna loď priviezla v posledných hodinách na Lampedusu 130 migrantov.


Vyhostení migranti sa vracajú späť do Talianska
Nezávislé pristátia člnov na ostrove Lampedusa a na pobreží Agrigenta za posledné týždne odhalili jav, ktorý znepokojuje prokurátora Patronaggia. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Mário Martinka