Vyhostení migranti sa vracajú späť do Talianska
28 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Nezávislé pristátia člnov na ostrove Lampedusa a na pobreží Agrigenta za posledné týždne odhalili jav, ktorý znepokojuje prokurátora Patronaggia.


„Na palube týchto lodí je veľké množstvo mladých Tunisanov so záznamami v trestnom registri, ktorí už boli vyhostení z Talianska a vracajú sa späť,“ hovorí prokurátor Luigi Patronaggio, ktorý práve podpísal rozkaz o zadržaní dvoch z nich, o ktorých sa predpokladá, že sú pašerákmi ľudí. Osoby na palubách týchto lodí prišli pred pár dňami na ostrov Lampedusa, pričom 63 Tunisanov pricestovalo priamo na ostrov Pantelleria, píše taliansky denník La Republica.

Včera v noci tím, ktorý viedol Giovanni Minardim zadržal dvoch mladých ľudí vo veku 21 a 23 rokov, ktorých obvinili z pomoci nelegálnemu prisťahovalectvu. Boli takisto obvinení z pokusu o vydieranie krajana, ktorý nebol schopný zaplatiť náklady na prechod z Tuniska do Talianska. Obaja majú byť zodpovední za sériu porušení práv a nepokojov na palube lode Moby Zaia, kde boli Tunisania premiestnení, aby strávili obdobie karantény. Z tejto lode sa istý 28-ročný muž vrhol do mora a prišiel o život.

V súčastnosti je činnosť prokuratúry v talianskom Agrigente spolu s mobilným mužstvom zameraná najmä na nezákonný návrat tuniských občanov do Talianska. Mnohí z nich už boli považovaní za nežiaduce osoby z dôvodu podieľania sa na predchádzajúcich nezákonných činnostiach.

Nový Zéland prepustil posledného pacienta s koronavírusom z nemocnice
Nový Zéland už nemá v nemocniciach žiadnych pacientov s koronavírusom, čo je posledný pozitívny medzník v boji proti tejto infekčnej chorobe. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Mário Martinka