Ukrajina odskúšala plynovú nezávislosť na Rusku
30 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Nášmu východnému susedovi sa podaril husársky kúsok. Dokáže zásobovať svoje územie, ale aj čiastočne pokryť európsky dopyt po plyne z iných ako ruských ťažobných polí.


Ukrajinský prevádzkovateľ plynovodu Naftogaz po prvý raz od skončenia platnosti zmluvy s Gazpromom zmenil smer toku plynu v jeho sústave a začal prepravovať zakúpený plyn z Balkánu. O tomto významnom medzníku píše portál energia.rp.pl.

Prevádzkovateľ na Ukrajine odskúšal operáciu na príjem plynu zakúpeného spoločnosťou ERU Trading, takzvanou “spiatočkou” z Grécka cez plynovody Bulharska, Rumunska a Moldavska na Ukrajinu. Technicky a právne je takýto prenos možný do januára tohto roku (nová „európska“ dohoda s Gazpromom). V praxi to však ukrajinské spoločnosti obchodujúce s plynom využili prvýkrát.

Ukrajina stojí pred ekonomickým kolapsom. Zelenského čaká náročný súboj aj s vlastnými straníkmi
Pred bankrotom môžu Ukrajinu zachrániť peniaze zo západu. Od západných inštitúcií by krajina mohla získať až desať miliárd dolárov, na ťahu je však teraz prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého zradili aj vlastní straníci. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


„Schopnosť prepravovať plyn z juhu umožňuje Ukrajine diverzifikovať zdroje energie aj trasy dodávok. Reverzácia paliva cez transbalkánsky plynárenský koridor umožňuje Ukrajine prístup ku skvapalnenému plynu z terminálov LNG v Grécku a v Turecku a z plynovodov z kaspických krajín, “ uviedol Sergej Makogon, generálny riaditeľ ukrajinského diaľkového operátora (OGTSU).

Vysvetlil, že tento spôsob umožňuje Ukrajine využívať trhy s lacnejšími palivami, ako ponúka Gazprom. "Od spustenia plynovodu Turkish Stream Gazpromom z Ruska do Turecka v januári 2020 sa tranzit plynu z Ruska cez Ukrajinu do Moldavska a Rumunska znížil o 70 percent. Vďaka tomu možno infraštruktúru ukrajinských plynovodov využívať v opačnom smere . A toto je ďalšia záruka energetickej bezpečnosti pre našu krajinu, " povedal Makogon.

Obchodníci, ktorí plánujú dovážať plyn na Ukrajinu z juhu, budú musieť podpísať dohodu aj s moldavským prevádzkovateľom prenosovej sústavy. Prevádzkovatelia plynovodov na Ukrajine, v Bulharsku, Rumunsku a Moldavsku už pracujú na ďalšom rozvoji tejto plynárenskej diaľnice do Európy.

Rusko a Ukrajina podpísali nový kontrakt o tranzite plynu do Európy
31 | 12 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR