Irán zosmiešňuje americké sankcie: „Hodiny tikajú len v Pompeovom paralelnom vesmíre“
30 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Teherán si zažartoval z Mikea Pompea po tom, čo najvyšší americký diplomat stanovil termín na zavedenie sankcií voči Iránu podľa dohody JCPOA, a to aj napriek odmietnutiu Rady bezpečnosti OSN podporiť iniciatívu USA, informuje portál RT.


"Hodiny tikajú len v Pompeovom paralelnom alternatívnom vesmíre!" prehlásil Saeed Khatibzadeh, hovorca iránskeho ministerstva zahraničia. "Takýto jav nastane, keď bývalý šéf špionáže vedie americkú diplomaciu," dodal, pričom sa odvolával na ministrovu predchádzajúcej kariéru v CIA.

Predseda Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) Dian Triansyah Djani tento týždeň uviedol, že návrat sankcií, je nepravdepodobný, pretože to odmietlo 13 z 15 členských štátov, keďže USA opustili v roku 2015 Dohodu o spoločnom komplexnom akčnom pláne (JCPOA). V polovici augusta OSN tiež odmietla podporiť americkú ponuku predĺžiť zbrojné embargo na Irán po jeho uplynutí v októbri.



Odmietnutie nezabránilo Pompeovi oznámiť trojtýždňovú lehotu na zavedenie sankcií. „Ak ktorýkoľvek člen Rady bezpečnosti OSN predloží rezolúciu o pokračovaní zmierňovania sankcií, USA budú proti. Ak nebude zavedené žiadne riešenie, sankcie voči Iránu sa zavedú 20. septembra," uviedol Pompeo vo štvrtok.

Pompeo sa vo svojich najnovších príspevkoch nehanbil tvrdiť, že USA majú právo spustiť sankcie podľa rezolúcie BR OSN č. 2231.

Pompeo varuje, že sankcie zasiahnu Irán 20. septembra
Napriek tomu, že USA nepresvedčili svojich kolegov z Rady bezpečnosti OSN, aby opätovne uložili sankcie voči Iránu, USA sa ich snažia obísť, pričom stanovili dátum „okamžitého úderu sankcii“, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Dokument formálne nazýva Washington účastníkom dohody z roku 2015. Relevantnosť tejto doložky je však pochybná, pretože Trumpova administratíva dohodu v roku 2018 opustila.

Sankcie OSN - ktoré Washington chce veľmi oživiť - boli zavedené už v roku 2010 s cieľom obmedziť iránsky jadrový program. Ich zrušením došlo k oživeniu hospodárskej činnosti v Iráne, keď sa krajina otvorila medzinárodnému obchodu, investíciám a politickému dialógu.

Potom, čo USA odstúpili od dohody, Irán prestal dodržiavať niektoré zo svojich záväzkov a začal obohacovať urán nad rámec obmedzení dohody.

Americká ekonomika trpí historicky najostrejším poklesom HDP
Americká ekonomika zaznamenala najhorší pokles, ktorý sa odohral v druhom štvrťroku počas vrcholu krízy Covid-19, pričom sa HDP znížilo o 31,7 percenta, nasvedčujú tomu revidované údaje od Úradu pre ekonomickú analýzu, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Marek Molnár