Pompeo varuje, že sankcie zasiahnu Irán 20. septembra
28 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Napriek tomu, že USA nepresvedčili svojich kolegov z Rady bezpečnosti OSN, aby opätovne uložili sankcie voči Iránu, USA sa ich snažia obísť, pričom stanovili dátum „okamžitého úderu sankcii“, informuje portál RT.


Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo vo štvrtok predstavil kreatívny výklad rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 2231, v ktorej predstavil svoj plán: buď sankcie, ktoré USA chcú znovu uložiť a začnú sa uplatňovať 20. septembra, alebo sa člen Bezpečnostnej rady pokúsi zaviesť uznesenie pokračovať v sankciách - v tom prípade to USA zablokujú.



„Takto funguje rezolúcia BR OSN č. 2231,“ uviedol diplomat vo svojom príspevku na Twitteri s viac než len náznakom samoľúbosti.

Predseda Bezpečnostnej rady OSN Dian Triansyah Djani už odmietol úsilie USA o opätovné uloženie sankcií OSN voči Iránu v súlade s ustanoveniami dohody o jadrovej energii JCPOA z roku 2015, pričom poznamenal, že medzi členmi 15 členov rady neexistuje konsenzus, z ktorých 13 zdôraznilo, že Washington už nie je signatárom dohody, a teda nemá legitimáciu na vymáhanie ktorejkoľvek jej časti. Rezolúcia BR OSN 2231 však nie je súčasťou JCPOA, hoci zmluvu podporuje a núti členov rady bezpečnosti ju rešpektovať.

Biely dom vyslal 1 000 vojakov národnej gardy a 200 agentov na pomoc Kenoshe (VIDEO)
Trumpova administratíva vyslala takmer 1 000 vojakov národnej gardy a viac ako 200 federálnych agentov na podporu miestnych orgánov činných v trestnom konaní v meste Kenosha, ktoré je postihnuté nepokojmi potom, čo polícia postrelila Jacoba Blaka,... Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Všetci piati signatári dohody o jadrovej energii boli pevne proti úsiliu USA o uvalenie sankcií podľa dohody, pričom argumentácia, že sťažnosť nie je platná, pretože Washington v roku 2018 odstúpil od dohody, sa USA pokúsili odôvodniť tým, že Irán tajne porušoval dohodu, aj keď neboli schopní predložiť žiadny dôkaz. Medzitým Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu, ktorej úlohou bolo zaistiť súlad, opakovane certifikovala Teherán, že sa držal podmienok dohody.

Trumpova administratíva sa usilovne usilovala o opätovné zavedenie sankcií po tom, čo minulý týždeň hlboko zlyhal pokus o predĺženie 13-ročného zbrojného embarga proti krajine, ktorý prilákal iba jedného člena Rady bezpečnosti k podpore USA.

Irán odsúdil úsilie USA o premenu multilaterálnych dohôd na jednostranný trest, pričom Pompeovo správanie označil za „nezákonné šikanovanie“.

USA ponúkajú päť miliónov dolárov za informácie o unesených mužoch v Afganistane
Americké ministerstvo zahraničných vecí ponúklo odmenu vo výške približne päť miliónov dolárov za informácie, ktoré pomôžu lokalizovať a oslobodiť dvoch Američanov unesených v Afganistane. Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | TASR