Merkelová tvrdí, že pandémia Covid-19 sa zhorší, ale prisľúbila chrániť deti a ekonomiku
29 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Nemecká kancelárka Angela Merkelová varovala, že pandémia Covid-19 sa v nadchádzajúcich mesiacoch pravdepodobne prudko zrýchli, a sľúbila, že jej vláda sa sústredí na sociálne zabezpečenie a ochranu hospodárstva, informuje portál RT.


Nemecká líderka na svojej výročnej letnej tlačovej konferencii v Berlíne uviedla, že jej najvyššou prioritou je zabezpečiť, aby krajina neopustila svoje záväzky voči svojej mladšej generácii.

Vláda bude „robiť všetko pre to, aby naše deti neboli porazenými pandémiou. Školy a škôlky musia byť prvoradé,“ informovala Merkelová novinárom a dodala, že Európska komisia pracuje na zabezpečení zmlúv s farmaceutickými spoločnosťami o poskytovaní vakcín proti Covid-19 pre blok.

Americká ekonomika trpí historicky najostrejším poklesom HDP
Americká ekonomika zaznamenala najhorší pokles, ktorý sa odohral v druhom štvrťroku počas vrcholu krízy Covid-19, pričom sa HDP znížilo o 31,7 percenta, nasvedčujú tomu revidované údaje od Úradu pre ekonomickú analýzu, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Merkelová zdôraznila, že rozhodujúce je udržať hospodárstvo v chode a usilovať sa o obnovu odvetví postihnutých pandémiou. Kancelárka tiež poznamenala, že jej vláda „intenzívne pracuje na ochrane systému zdravotníctva, ale aj hospodárstva.“

Minulý mesiac Nemecko oznámilo, že jeho ekonomika sa od apríla do júna medzikvartálne znížila o 10 percent. Tento pokles vymazal takmer desať rokov rastu, uviedol Federálny štatistický úrad.

Podobne ako mnoho krajín aj Nemecko uložilo prísne opatrenia vrátane zrušenia „nepodstatných“ podnikov v snahe zastaviť šírenie koronavírusu. Aj keď krajina zaznamenala nárast v nových prípadoch, denná úmrtnosť zostáva nízka a jej celkový počet úmrtí je nižší ako 10 000.

Pompeo varuje, že sankcie zasiahnu Irán 20. septembra
Napriek tomu, že USA nepresvedčili svojich kolegov z Rady bezpečnosti OSN, aby opätovne uložili sankcie voči Iránu, USA sa ich snažia obísť, pričom stanovili dátum „okamžitého úderu sankcii“, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Marek Molnár