Libanonu hrozí „zánik“, ak sa nevytvorí nová vláda, varuje Francúzsko
29 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Libanon musí okamžite vytvoriť novú vládu a vykonať reformy, inak by krajina mohla čeliť dezintegrácii, uviedol francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian, informuje portál RT.


"Bejrút musí bezodkladne uskutočniť politické a finančné reformy, ktoré navrhol francúzsky prezident Emmanuel Macron ako predpoklad na získanie zahraničnej pomoci," zdôraznil Le Drian vo štvrtok.

„Medzinárodné spoločenstvo nepodpíše na slepo šek, ak krajina nezavedie reformy. Musia to urobiť rýchlo, pretože dnes hrozí, že Libanon zmizne,“ uviedol francúzsky diplomat.

Macronov dvojstranový „koncepčný dokument“ pre Libanon vyzýva na vymenovanie dočasnej vlády, audit centrálnej banky krajiny a parlamentné voľby do jedného roka.

Francúzsky prezident má naplánovanú návštevu Bejrútu 1. septembra, takmer mesiac potom, čo prišiel do libanonského hlavného mesta po tragickej explózii, ktorá zabila 200 ľudí a ďalších tisíc zranila.

Lukašenko požiadal Putina o vytvorenie záložnej policajnej jednotky
Rusko na žiadosť bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka vytvorilo záložnú policajnú jednotku. Použitá by však mala byť len v prípade, ak by sa situácia počas demonštrácií po kontroverzných bieloruských prezidentských voľbách vyhrotila. V... Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Strašný výbuch prehĺbil hospodárske a politické problémy krajiny a vyvolal násilné demonštrácie. Libanonský premiér Hassan Diab 10. augusta oznámil rezignáciu celej svojej vlády. Odvtedy sa krajina snaží vytvoriť novú administratívu.

„Je na libanonských úradoch, aby prevzali zodpovednosť. Sú vyškolení a kompetentní, ale medzi sebou sa dohodli na nečinnosti,“ uviedol Le Drian.

Macron zoskupil množstvo medzinárodných darcov na podporu Libanonu po výbuchu v Bejrúte a vyhlásil, že o budúcnosti krajiny „sa rozhoduje teraz“. Niektorí komentátori obvinili francúzskeho lídra z dvojakého metra, keď podporil libanonských protivládnych demonštrantov a potlačil demonštrácie Žltých viest vo svojej krajine.

V USA to už vrie! Kenosha je obrazom chaosu, anarchie a skazy (VIDEO)
Počas prestrelky v meste Kenosha vo Wisconsine na severovýchode USA zomreli dvaja ľudia, ďalší človek utrpel zranenia. Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Ivan Brožík