KAUZA: „Škandalózne“ odhalenia daniarov vo firme nového šéfa Tiposu
27 | 08 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Vo firme nového šéfa Tiposu daniari odhalili zaujímavé veci. Po ich kontrole musel zaplatiť desiatky tisíc eur, o ktoré sa teraz súdi.


Nová vláda Igora Matoviča si dala za cieľ odhaľovať a trestať tých, ktorí sa snažia okrádať štát na rozličných podvodoch či daniach. A práve daniari odhalili vo firme súčasného šéfa Tiposu Mareka Kaňku viaceré nezrovnalosti týkajúce sa jeho obchodovania, píše portál Aktuality.sk, .

Zaujímavé pri tom je, že Kaňku do funkcie nominoval minister financií Eduard Heger z hnutia OĽaNO, ktoré si dalo za úlohu boj s daňovými podvodmi. Podľa aktualít dobehla Kaňku, ktorý je zatiaľ iba dočasným šéfom štátnej lotérie, jeho nedávna minulosť, keď sa jeho firma pri obchodovaní zapojila do čudného reťazca s daňovými machináciami.

Marek Kaňka, ktorý vlastní aj sieť čerpacích staníc Oliva, sa mal dostať do pozornosti daniarov pred niekoľkými rokmi pre podozrenia z daňových podvodov. Podľa portálu Aktuality.sk sa Kaňkova spoločnosť Oliva ocitla v reťazci obchodov piatich firiem, ktoré zrealizovali viacnásobný nákup a predaj filtrov na čistenie vody. Daniarom sa tieto transakcie podarilo zmapovať.

Páči sa vám nejaká chata v národnom parku? Vyhoďte jej nájomníka a bude vaša!
Presne tak sa dostal k chate v atraktívnom prostredí bývalý obchodný riaditeľ štátnych lesov. Aktuálneho nájomcu bez okolkov vyhodili. Čítať ďalej
26 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Ako uvádza portál ďalej, prvou v reťazci bola slovenská firma Mader a poslednou poľská spoločnosť Subnet. V reťazci boli medzi tým ešte aj tri slovenské firmy Roll-on, Timoenergy a už spomínaná Oliva Group, ktorá stále patrí šéfovi Tiposu Kaňkovi.
Mŕtvy grék ako obchodný partner

Zaujímavé sú aj firmy Mader, Roll-on a Subnet, ktoré podľa Aktuality.sk, patria podnikateľom z Grécka. Majiteľom a konateľom spoločnosti Roll-on je Anastasios Goulias. Ten ju mal, podľa výpisu z obchodného registra, získať v roku 2016. Lenže táto osoba má byť, ako sa podarilo zistiť daniarom, od novembra 2010 mŕtva!

Kaňka však podľa Aktualít tvrdí, že jeho spoločnosť Oliva daň zaplatila a o problémoch, ktoré sa diali v iných firmách v reťazci nevedel. Sám pritom kupoval filtre od prinajmenšom podozrivej firmy Timoenergy. Pracovníci finančnej správy tiež pochybujú, že filtre, ktoré Oliva nakupovala a následne predávala vôbec existovali. Kaňka ale tvrdí, že ich existenciu daniarom preukázali.

„Materiálna existencia tovaru, druh tovaru a spôsob jeho balenia boli správcovi dane riadne preukázané, dokumentačne podložené a potvrdené prepravcom a skladníkom,“ uviedol pre Aktuality.sk šéf Tiposu.
Ďalší obchodný partner je bezdomovec

Veľmi zaujímavá je aj osoba majiteľa a konateľa firmy Timoenergy, ktorou je Fín Timo Beltonen. Ten má v obchodnom registri uvedenú adresu Ruusulankatu 10, Helsinki. Lenže v hlavnom meste Fínska sa na tejto adrese nachádza budova, ktorá je útulkom pre bezdomovcov.

Naď sľubuje zverejniť o Andrejovi Dankovi “nepríjemné” informácie
Asi ako v ruskom legendárnom komikse “Nu, pogodi!” znie odkaz ministra obrany Jaroslava Naďa bývalému predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi a súčasne straníckemu šéfovi bývalého ministra obrany. Čítať ďalej
26 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Daniari navyše pri šetrení celej veci zistili, že fínsky „bezdomovec“ Beltonen uzatváral zmluvy v angličtine, jeho čestné vyhlásenie bolo napísané v slovenčine a jeden svedok s ním mal údajne telefonicky komunikovať v nemčine. Redaktori zo slovenského portálu tiež zistili, že síce priezvisko „Peltonen“ je vo Fínsku pomerne bežné, no „Beltonen“ vyhľadávač Google vôbec nenašiel. A to ani v súvislosti s krstným menom Timo.

Na základe dožiadania slovenskej strany sa fínskej polícii nepodarilo nájsť ani číslo pasu Beltonena, ktoré bolo uvedené vo firemných dokladoch. „Nebolo možné identifikovať osobu zo žiadosti,“ znela podľa Aktualít odpoveď fínskych orgánov. Slovenskí daniari preverovali aj možnosť, že Beltonenovo skutočné meno je Timo Peltonen, zistili však, že žiadna osoba s takýmto menom nemala rovnaký dátum narodenia ako údajný konateľ a majiteľ firmy Timoenergy!

Napriek všetkým týmto zisteniam Kaňka podľa tvrdí, že firma s Beltonenom riadne komunikovala a jeho mailovú adresu i mobilné číslo má vraj správca dane. Informácie však redakcii neposkytli. „Ja pána Beltonena nepoznám, obchodný prípad riešil pán Vojtech Kaňka (brat Mareka Kaňku, pozn. redakcie Aktuality.sk).

Kauza advokáta Miškoviča sa týka aj premiéra Igora Matoviča, tvrdí Erik Tomáš
Kauza štátnych zákaziek pre advokátsku kanceláriu Michala Miškoviča sa týka aj premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Čítať ďalej
26 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Konateľ spoločnosti OLIVA nedal súhlas na zverejnenie akýchkoľvek osobných údajov,“ napísal v reakcii portálu Marek Kaňka. Zaujímavým prepojeniam ale nie je ani zďaleka koniec, o čom svedčí aj poľská firma Subnet, ktorá filtre od Kaňkovej Olivy nakupovala. Spoločníkom a tiež konateľom Subnetu je ďalší Grék, Evstratios Sipidis. Ten tvrdil, že na firmu Oliva ho nakontaktoval priateľ z firmy Timoenergy, od ktorej Oliva spomínané čistiace filtre nakupovala. Sipidis však daniarom tvrdil, že nevie aká firma dodávala spochybnené filtre Kaňkovej Olive.
Filtre mali skončiť v Afrike, ale nikto za ne neplatil

Zaujímavým prepojeniam a transakciám ale stále nie je koniec. Sipidis podľa Aktualít tiež daniarom tvrdil, že filtre ďalej predal do Lotyšska. Odtiaľ mali putovať cez reťazec štyroch slovenských a jednej poľskej firmy do Afriky, kde ich údajne potrebovali na znečistenú vodu v zlatých baniach.

Daniari ale zistili, že transakcia z firmy Subnet sa neuskutočnila a poprela ju aj samotná lotyšská firma, ktorá ich mala údajne kupovať. Navyše, na účty poľského Subnetu neprišli za filtre žiadne peniaze. Grék Sipidis podľa nášho portálu na ďalšie otázky pracovníkov finančnej správy ohľadom obchodu s filtrami ponúkol odpoveď, ktorá je ako vystrihnutá z manuálu podvodov s DPH. „V Grécku sa mu vlámali do auta a ukradli mu laptop, papiere, pečiatky, a preto si veľa vecí nepamätá presne,“ uvádza sa v dokumentoch zo šetrenia daniarov.

Napriek všetkým zisteniam súčasný šéf Tiposu nesúhlasí so závermi daňovej kontroly vo firme Oliva, ktorá musela doplatiť na daniach desaťtisíce eur. „Daňová kontrola bola ukončená so záverom, s ktorým OLIVA nesúhlasí. Spoločnosti bola napriek relevantným námietkam daň vyrubená. OLIVA týmto nespravodlivo daň zaplatila druhýkrát, na čo musela použiť prostriedky z úverových zdrojov. Urobila tak napriek tomu, že v predmetnej veci podala žalobu,“ komentoval pre Aktuality.sk Kaňka daňovú kontrolu.

Bill Gates vyhlásil, že presne vie, kedy sa pandémia COVID-19 skončí
Bill Gates urobil minulý týždeň v rozhovore pre týždenník The Economist prekvapujúcu a jednoznačne precíznu predpoveď: „Až keď vo svete zomrie niekoľko miliónov ľudí, tak sa pandémia infekčného ochorenia na Covid-19 skončí. Do konca roku 2021... Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Gabriel Matta