Grécko plánuje rozšíriť svoje západné teritoriálne vody
27 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Grécko plánuje rozšíriť západnú hranicu svojich teritoriálnych vôd v Iónskom mori na 12 míľ (takmer 20 km), uviedol v stredu premiér Kyriakos Mitsotakis, informuje portál Reuters.


Taliansko a Albánsko, ktoré majú pobrežie pri Iónskom mori, boli oficiálne informované o plánoch Grécka a zákon o tejto záležitosti bude čoskoro predložený parlamentu, uviedol Mitsotakis.

„Grécko rozšíri svoje západné teritoriálne vody zo šiestich námorných míľ na 12,“ uviedol Mitsotakis zákonodarcom počas diskusie o tom, či schváliť dohodu o námorných hraniciach medzi Gréckom a Talianskom.

Obidve krajiny v júni podpísali dohodu o námorných hraniciach, ktorou sa zriaďuje výlučná hospodárska zóna a riešia dlhodobé otázky týkajúce sa rybolovných práv v Iónskom mori.

Francúzi, Taliani, Gréci a Cyprus provokujú vojenským cvičením v Stredozemnom mori Turecko
Grécko, Francúzsko, Taliansko a Cyprus začnú v stredu spoločné vojenské cvičenie vo východnej časti Stredozemného mora, informovala agentúra AFP. Čítať ďalej
26 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


V gréckom parlamente sa tiež diskutuje o osobitnej námornej dohode s Egyptom, pričom ide o krok, ktorý Turecko označilo za porušenie kontinentálneho šelfu.

Mitsotakis uviedol, že minister zahraničných vecí Nikos Dendias čoskoro navštívi Tiranu, aby prediskutoval námornú dohodu s Albánskom.

Plánované opatrenie nemá vplyv na región Egejského mora pri východnom a južnom pobreží Grécka. Turecko varovalo, že ak by bolo rozšírenie hraníc na východ od Grécka, znamenalo by to „casus belli“ alebo príčinu vojny.

Grécko môže viesť dialógy s Tureckom, ale nie pod „vojenským tlakom“
Atény uviedli, že nechávajú otvorené dvere na dialóg s Ankarou, ale nebudú komunikovať pod nátlakom. Poznámky prichádzajú uprostred sporu o stredomorskú ropu a plyn, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Tieto dve krajiny majú spor o rozsah ich kontinentálnych šelfov a ich námorné hranice. Napätie sa stupňuje po tom, čo Turecko tento mesiac vyslalo prieskumné plavidlo do sporných vôd východného Stredomoria, čo je krok, ktorý Atény označili za nezákonný.

Americký prezident Donald Trump v stredu rokoval s Mitsotakisom o najnovšom vývoji vo východnom Stredozemí.

Mitsotakis povedal Trumpovi, že Grécko je pripravené pomôcť zmierniť napätie, pokiaľ Turecko ukončí svoje provokácie.

Trump vyjadril znepokojenie nad zvýšeným napätím medzi Gréckom a Tureckom a povedal Mitsotakisovi, že dvaja spojenci NATO „sa musia zaviazať k dialógu, čo je jediná cesta k vyriešeniu ich problému“, uviedol vo vyhlásení Biely dom.

Grécko poslalo 28 chorých detských migrantov do Nemecka na liečbu
Ďalšia skupina detí s potrebou liečiť sa, ktoré žili v migračných táboroch v Grécku, pricestovala v stredu do Nemecka so svojimi najbližšími príbuznými. Tento prevoz zdržali prípady nákazy koronavírusom v dvoch rodinách, vysvetlila nemecká... Čítať ďalej
26 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR