Smer podáva v súvislosti s Miškovičom trestné oznámenie na GP i podnet na ÚVO
27 | 08 | 2020 I TASR
Opozičný Smer-SD v súvislosti s kauzami advokáta Michala Miškoviča podáva trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru (GP) SR. Hovorí o podozreniach z machinácie pri verejnom obstarávaní.

Zároveň podáva podnet na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) a Slovenskú advokátsku komoru (SAK). Informoval o tom hovorca strany Ján Mažgút. "Strana Smer-SD sa rozhodla vziať iniciatívu do vlastných rúk a na základe dostupných informácií podávame trestné oznámenie na GP, podnet na ÚVO a rovnako aj podnet na Slovenskú advokátsku komoru," uviedol podpredseda strany Erik Kaliňák s tým, že premiér Igor Matovič (OĽANO) stále neponúka riešenie v tejto súvislosti.

Pripomenul vyjadrenia predsedov koaličných strán SaS Richarda Sulíka a Za ľudí Veroniky Remišovej. Kritizoval tiež Matovičov nápad vytvoriť úrad pre právne služby. Predmetom trestného oznámenia na GP je podozrenie zo spáchania trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní, priblížil Smer-SD. "Na rôznych štátnych inštitúciách pod vedením OĽANO boli v procese verejného obstarávania oslovené vždy rovnaké a zjavne vzájomne si blízke advokátske kancelárie," tvrdí strana.

Smer-SD je podľa slov svojho hovorcu presvedčený, že v súvislosti s verejným obstarávaním došlo pri zadávaní zákazky s nízkou hodnotou k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní. "Konkrétne k porušeniu princípu transparentnosti, hospodárnosti a rovnakého zaobchádzania a nediskriminácie hospodárskych subjektov," vysvetlil Mažgút.

KAUZA: „Škandalózne“ odhalenia daniarov vo firme nového šéfa Tiposu
Vo firme nového šéfa Tiposu daniari odhalili zaujímavé veci. Po ich kontrole musel zaplatiť desiatky tisíc eur, o ktoré sa teraz súdi. Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Strana si myslí, že kauzou by sa mala zaoberať aj SAK. Hovorí o príkrom rozpore so zásadou zachovania advokátskeho tajomstva medzi klientom a advokátom, pričom poukázala na vyjadrenie ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO), že Miškovič, ktorý je jeho poradcom, mu poskytuje informácie o situácii v spoločnosti Tipos, ktorej zároveň poskytuje právne služby.

Kaliňák tiež pripomenul, že Miškovič je obžalovaný z porušovania cudzích práv. "Čoho sa mal dopustiť tak, že falšoval podpisy. Ak ani toto nie je dostatočný dôvod na to, aby premiér Matovič zasiahol, jasne tak potvrdzuje svoje pokrytecké správanie sa a postoj k 'svojim ľuďom'," dodal.

Už minulý týždeň Smer-SD avizoval, že pokiaľ Heger neodvolá šéfa Tiposu a zmluvy s advokátskou kanceláriou Miškoviča nezruší, bude v parlamente iniciovať jeho odvolanie. Odvolávať ministra financií preto, že si najal človeka na identifikáciu predražených zákaziek, označil Heger za absurdné. Podotkol, že Miškovič dostal jasné zadanie a po jeho splnení sa ich spolupráca skončí.