EÚ podpísala s firmou AstraZeneca dohodu o dodávke vakcín proti COVID-19
27 | 08 | 2020 I SITA

Európska komisia vo štvrtok oznámila, že EÚ podpísala s britskou farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca dohodu o dodávke 400 miliónov dávok potenciálnej vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Informovala o tom agentúra DPA.


Európska komisia o dosiahnutí predbežnej dohody s AstraZeneca informovala už 14. augusta. Štvrtkový podpis dohody je podľa predsedníčky EK Ursuly von der Leyenovej prvým krokom k implementácii očkovacej stratégie EK. "Táto stratégia nám umožní poskytnúť vakcíny pre Európanov i našich partnerov kdekoľvek vo svete," povedala von der Leyenová.

Ak sa potvrdí, že vakcína je bezpečná a účinná, bude k dispozícii pre všetkých 27 členských krajín EÚ. Distribuovať sa bude podľa počtu obyvateľov a potreby. EK sa takisto zaoberala aj možným darovaním vakcín menej rozvinutým krajinám. Členské štáty EÚ budú mať k dispozícii 300 miliónov dávok vakcíny s možnosťou dodávky ďalších 100 miliónov dávok.

EK sa nevyjadrila k súvisiacim finančným nákladom. Tie však podľa DPA pokryje fond EÚ určeným na boj s koronavírusom, v ktorom je 2,7 miliardy eur a je súčasťou rozpočtu EÚ. EK pokračuje v rokovaniach o dodávkach vakcín aj s ďalšími výrobcami, ako sú Sanofi-GSK, Johnson&Johnson, Curevac či Moderna.

Ruský expert tvrdí, že závažnosť ochorení Covid-19 sa môže s druhou vlnou zvýšiť
Ak sa Covid-19 bude riadiť historickými vzorcami, pravdepodobne príde v troch vlnách a normálny život sa neobnoví až do leta budúceho roka, tvrdí popredný ruský vírusový expert Michail Paltsev, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Marek Molnár