Ruský expert tvrdí, že závažnosť ochorení Covid-19 sa môže s druhou vlnou zvýšiť
27 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Ak sa Covid-19 bude riadiť historickými vzorcami, pravdepodobne príde v troch vlnách a normálny život sa neobnoví až do leta budúceho roka, tvrdí popredný ruský vírusový expert Michail Paltsev, informuje portál RT.


Vedci uviedli pre portál Telegram, že všetky vírusové pandémie sa historicky vyskytli v troch vlnách. Prvá je pomerne silná, druhá je ešte silnejšia a tretia je najslabšia z dôvodu formovania odolnosti stáda.

Profesor Palstev zopakoval, že napríklad španielska chrípka sa vyskytla v troch vlnách začiatkom minulého storočia. "Za predpokladu, že v lete sa výskyt znížil a existujú dôvody predpokladať, že na jeseň sa zvýši, potom áno, sú tu tri sezóny," povedal pre portál Telegram. "A je možné predpokladať, že až do leta budúceho roka sa nevrátime k obvyklému spôsobu života."

Paltsev je riaditeľom Centra pre imunológiu a molekulárnu biomedicínu na Moskovskej štátnej univerzite a akademik na Ruskej akadémie vied.

Viac než polovica Rusov sa obáva, že ich očipujú bez ich vedomia
Až 77 % Rusov, ktorí počuli o čipovaní ľudí, má k nemu odmietavý postoj, uviedol portál Pravda.ru. Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič


"Predpokladá sa, že imunita stáda sa začína formovať, keď má ochorenie viac ako 60 percent populácie a keď ho má 95%, infekcia zmizne," vysvetlil. „Sú to teoretické závery, ale potvrdzuje ich väčšina autorov vrátane praktických lekárov. Uvidíme. Vírus je nový, a preto je potrebné študovať, pozorovať a zhromažďovať štatistické údaje.“

Profesor sa tiež domnieva, že oslabená imunita počas samoizolácie môže spôsobiť, že druhá vlna bude závažnejšia, ako by mohla byť, keby boli prijaté menej prísne opatrenia. Odpovedal tiež na otázku, či ľudia, ktorí zažili samoizoláciu a na jar ochoreli, budú mať na jeseň závažnejšiu infekciu.

Paltsev dodal, že sa vírusom dá nakaziť viackrát, citujúc dôkazy o pacientoch s opakovanými infekciami vo Francúzsku aj v Rusku, „hoci ich je len veľmi málo,“ vysvetlil. "To znamená, že (koronavírus) v skutočnosti mutuje, ale vo všeobecnosti sa menia iba proteínové receptory jeho membrány, zatiaľ čo mutácie, ktoré ukazujú, že koronavírus sa stáva agresívnejším, neboli detegované."

Podľa najnovších štatistík bolo na svete Covid-19 nakazených viac ako 24 000 000 ľudí a bolo hlásených viac ako 823 000 úmrtí.

Bill Gates vyhlásil, že presne vie, kedy sa pandémia COVID-19 skončí
Bill Gates urobil minulý týždeň v rozhovore pre týždenník The Economist prekvapujúcu a jednoznačne precíznu predpoveď: „Až keď vo svete zomrie niekoľko miliónov ľudí, tak sa pandémia infekčného ochorenia na Covid-19 skončí. Do konca roku 2021... Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Gabriel Matta