Štát si musí vybrať - Berlín zakázal demonštrácie proti pandemickým nariadeniam
26 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Berlín sa rozhodol. V mene ochrany zdravia a životov zakázal hromadné protesty popieračov koronovej pandémie a odporcov plnenia vládnych nariadení v boji proti nej.


Mesto Berlín zakázalo už niekoľko demonštrácií proti vládnym nariadeniam, ktoré boli prijaté v rámci boja proti pandémii v Nemecku. Oficiálnym dôvodom je, že očakávaný počet účastníkov je „taký, že porušuje súčasné nariadenie o ochrane pred infekciami,“ uviedli zodpovedné orgány. Rozhodnutiu sa bližšie venuje taliansky portál lastampa.it. Pripomína, že nedávne demonštrácie ukázali, že ich účastníci úmyselne ignorovali povinné pravidlá, platné hygienické nariadenia a požiadavky na organizáciu verejných zhromaždení.

Najnovší protest sa mal uskutočniť v Berlíne nedávno pod názvom „Zhromaždenie za slobodu“. Organizátori nahlásili polícii 17 000 účastníkov. Početné prominentné osobnosti krajne pravicovej scény krajiny, vrátane členov alternatívnej strany Za Nemecko oznámili, že sa zúčastnia sobotných demonštrácií. Zákaz síce možno napadnúť na súde, no jeho rozhodnutie musí byť každému súdnemu človeku vopred známe.

Šéf WHO „dúfa“, že pandémia Covid-19 skončí do dvoch rokov
Kríza Covid-19 pravdepodobne nebude čoskoro ukončená, uviedol šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vo svojej novej prognóze a uviedol, že „dúfa“, že skončí za menej ako dva roky, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | Marek Molnár


"Toto nie je rozhodnutie proti slobode zhromažďovania, ale rozhodnutie v mene ochrany života," informoval šéf bezpečnosti Berlína Andreas Geisel. "Stále sme uprostred pandémie a počet infekcií rastie. Preto sa musíme rozhodnúť medzi základným právom na slobodu zhromažďovania a právom na integritu života. Vybrali sme si život."“ Politik SPD oznámil rozhodujúci zásah polície v prípade nepokojov. "Nie som ochotný opätovne akceptovať, že Berlín je zneužívaný ako priestor pre popieračov koronapandémie, prívržencov nacistickej ríše a pravicových extrémistov," povedal. "Štát nemôže byť nerešpektovaný".

Začiatkom augusta v nemeckom hlavnom meste demonštrovalo približne 20 000 ľudí proti preventívnym opatreniam proti koronapandémii. Hygienické pravidlá demonštranti zámerne ignorovali. Táto udalosť vyvolala diskusiu o vhodnosti prísnejšieho prístupu k takýmto formám protestov v čase pandémie.

„Pandémia ešte neskončila,“ varuje nemecký minister zdravotníctva
Rast denných prípadov Covid-19 v Nemecku je znakom toho, že pandémia nie je ani zďaleka ukončená, uviedol minister zdravotníctva, pričom oznámil, že všetky osoby pochádzajúce z vysokorizikových krajín sa musia preukázať, že vírus nemajú, informuje... Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | Marek Molnár