Šéf WHO „dúfa“, že pandémia Covid-19 skončí do dvoch rokov
22 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Kríza Covid-19 pravdepodobne nebude čoskoro ukončená, uviedol šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vo svojej novej prognóze a uviedol, že „dúfa“, že skončí za menej ako dva roky, informuje portál RT.


Vzhľadom na vývoj moderných technológií sa pandémia Covid-19 pravdepodobne skončí rýchlejšie ako smrteľné prepuknutie španielskej chrípky v roku 1918, povedal šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na tlačovej konferencii v Ženeve v piatok. Svet sa však odvtedy stal výrazne globálnejším, čo dáva koronavírusu „väčšiu šancu na rozšírenie“, poznamenal.

Zároveň máme technológiu aj vedomosti na jej zastavenie. Nevýhodou je globalizácia, blízkosť a prepojenosť. Dúfame teda, že túto pandémiu ukončíme za menej ako dva roky.

Súčasné denné počty zistených nákaz budú na Slovensku ešte rásť
Na Slovensku máme druhú vlnu pandémie. To nie je špekulácia, ale fakt, potvrdený ministrom zdravotníctva. Chcelo by to aj zodpovedajúce správanie sa občanov. Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Ghebreyesus tiež odsúdil „korupciu“ okolo výroby a distribúcie dôležitých osobných ochranných prostriedkov, predovšetkým tvárových masiek. Akékoľvek nezrovnalosti týkajúce sa týchto zariadení, ktoré pripravujú zdravotníckych pracovníkov o bezpečné vybavenie, sa v skutočnosti rovnajú „vražde“, zdôraznil.

Pomerne ponurá prognóza prichádza po tom, ako vírus už viac ako šesť mesiacov trápil zemeguľu. Podľa najnovších údajov Univerzity Johna Hopkinsa v USA sa celkový počet prípadov na celom svete pohybuje tesne pod hranicou 23 miliónov. V dôsledku Covid-19 zomrelo na celom svete takmer 800 000 ľudí.

USA, Brazília a India zostávajú najviac zasiahnutými krajinami a predstavujú zhruba polovicu zistených prípadov.

Študenti a učitelia na 41 školách v Berlíne boli infikovaní koronavírusom menej ako 2 týždne po ich opätovnom otvorení
Najmenej 41 škôl v Berlíne tvrdí, že stovky ich študentov a učiteľov sú v karanténe, menej ako dva týždne po tom, čo školy znovu otvorili svoje dvere, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Marek Molnár