Španielsko povoláva na pomoc v boji s koronavírusom armádu
25 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Španielsky premiér Pedro Sánchez v utorok oznámil, že na pomoc regionálnym vládam v boji proti nárastu ľudí nakazených koronavírusom vyšle armádu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.


Španielska centrálna vláda poskytne regiónom, ktoré sú zodpovedné za zdravotnú starostlivosť, 2000 vojakov. Budú pomáhať vyhľadávať nakazené osoby, spresnil premiér na tlačovej konferencii.

Španielsko po prudkom náraste počtu nakazených novým koronavírusom zaviedlo vo viacerých regiónoch nové reštriktívne opatrenia, informovala ešte v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na španielske úrady. Autonómne spoločenstvo Murcia na juhu krajiny zakázalo zhromaždenia viac ako šiestich ľudí, ktorí nie sú z tej istej domácnosti. Úrady v hlavnom meste Madrid všetkých obyvateľov vyzvali, aby sa vyhli spoločenským kontaktom, ktoré nie sú nevyhnutné.

Miestne úrady na baleárskom ostrove Malorka priznali, že tam prebieha druhá vlna nákazy a že rýchle šírenie vírusu bráni spätnému zisteniu kontaktov infikovaných. Katalánsky premiér Quim Torra v pondelok oznámil, že v tomto autonómnom regióne sa zavádza zákaz zhromaždení s viac ako desiatimi ľuďmi. Katalánsko zároveň zníži počet žiakov v školských triedach a sektoru vzdelávania dá k dispozícii 500.000 testov na COVID-19, aj napriek nedostatku učiteľov a tried.

Španielsko v posledných dňoch zaznamenalo výrazný nárast prípadov, keď denne pribúdalo viac ako 3000 nových infekcií. Denný nárast v počte prípadov klesol v júni pod 100, v priebehu júla však počty prípadov začali znova narastať.

Van Morrison skritizoval koronavírusové obmedzenia ako "pseudovedu"
Severoírsky spevák Van Morrison verejne odsúdil "pseudovedu" v súvislosti s novým druhom koronavírusu a vyvíja úsilie na manifestáciu hudobníkov v rámci kampane zameranej na obnovenie koncertných podujatí s plnou kapacitou publika. Informoval o tom... Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR