Heger ani nie po mesiaci mení už aj "svojho" riaditeľa daňových kriminalistov
25 | 08 | 2020 I Ivan Brožík

Relatívne nový riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) Marian Babic po mesiaci končí. Do funkcie ho vymenovali iba 31. júla a nahradil v nej dočasne povereného riaditeľa Miroslava Hurbana.


Pre Aktuality.sk to potvrdili dva od seba nezávislé zdroje z prostredia finančnej správy.  Na miesto Mariana Babica nastúpi manažér, ktorý absolvuje víťazne výberové konanie. Daňová kriminálka sa tak “čistí” od rôznych mocenských a iných vplyvných väzieb z minulosti.

Aktuality.sk sa domnievajú, že odchod Mariana Babica iniciovala “strata dôvery” zo strany ministra financií Eduarda Hegera. Pritom, ešte pred mesiacom minister verejne vyjadril podporu nomináciám prezidentky finančnej sprtávy. Ministrovi sa zrejme nepáči okolnosť, že Marian Babic je dlhoročný funkcionár Finančnej správy SR a za jeho pôsobenia si správa nejak výrazne nevšímala napríklad daňové kauzy Ladislava Bašternáka.

Minister Heger hovorí o očistení politiky, podľa Kamenického sa majú vyhadzovať z úradov dlhoroční zamestnanci
Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) odmietol, že by vláda mala záujem o politizáciu verejnej správy výmenou prednostov na 72 okresných úradoch. Čítať ďalej
14 | 06 | 2020 | SITA


Hľadanie vyhovujúceho nástupcu musí byť rýchle, ale nebude jednoduché. V hre sú totiž aj naozaj veľmi krátke termíny na predloženie absolvovanej bezpečnostnej previerky na stupeň tajné. Súčasťou podkladov do výberového konania je tiež psychologické vyšetrenie. “Takéto požiadavky môžu naznačovať, že prípadný úspešný uchádzač alebo uchádzačka majú už tieto náležitosti za sebou ešte pred samotným výberovým konaním.” Píšu Aktuality.sk a dodávajú - “ministerstvo financií sme požiadali o stanovisko. Na odpovede čakáme”.

Elitní daniari by mali z titulu svojho postavenia a povinností vyšetrovať závažné trestné činy spojené s daňovou ale aj pašeráckou či inou kriminalitou. Môžu tak, ako napríklad NAKA využívať aj informačno-technické prostriedky, ľudovo známe odposluchy.

Dodatok k téme - daniari hľadajú aj nových riaditeľov pre sekcie inšpekcie a vnútornej kontroly a sekcie informatiky.

Vláda hovorí o daňových reformách, vyrovnaný rozpočet nedosiahneme, tvrdí Heger
Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) hovorí, že sociálne opatrenia novej vlády vo výške stoviek tisíc eur sú lepšou formou pomoci, ako sociálne balíčky jej predchodcov. Pripomína, že s deficitom štátneho rozpočtu je potrebné počítať aj tento rok.... Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok