FBI zatkla výskumníka agentúry NASA za sprisahanie a podvody spojené s Čínou
25 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Profesor z univerzity Texas A&M a výskumný pracovník NASA bol obvinený zo sprisahania a spolupráce s niekoľkými čínskymi subjektmi, zatiaľ čo jeho grant mu to výslovne zakázal, informuje portál RT.


Zhengdong Cheng, profesor na univerzite Texas A&M, ktorý tiež pracoval na projektoch pre NASA, bol cez víkend zatknutý FBI, uviedlo v pondelok ministerstvo spravodlivosti.

Cheng viedol tím vykonávajúci výskum pre NASA a podľa trestných obvinení už niekoľko rokov úmyselne skrýval svoje vzťahy s čínskou univerzitou a aspoň jednou čínskou spoločnosťou. Profesorovi bolo výslovne zakázané spolupracovať s Čínou v akejkoľvek forme podľa podmienok jeho účasti na federálnych grantoch.

Vedec je v súčasnosti obvinený zo sprisahania, podvodov a nepravdivých vyhlásení. Predpokladá sa, že Cheng z týchto údajných aktivít osobne profitoval, keďže mu bol udelený pokročilý prístup k zdrojom NASA vrátane Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Takéto výhody mu údajne pomohli zlepšiť jeho postavenie na univerzite v Guangdongu, ako aj na niekoľkých ďalších čínskych univerzitách.

Bývalý dôstojník CIA bol zatknutý a obvinený zo špionáže pre Čínu
Ministerstvo spravodlivosti USA obvinilo bývalého dôstojníka CIA z predávania tajných informácii Číne po dobu takmer dvoch desaťročí. Prípad prichádza uprostred rastúcich obvinení USA z čínskej špionáže, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Zástupca riaditeľa divízie kontrarozviedky FBI Alan Kohler Jr. uviedol, že agentúra sa „zaviazala agresívne sledovať“ všetkých jednotlivcov, ktorí sa pokúšajú „podkopať“ technologický pokrok USA tým, že „zakrývajú svoju účasť v čínskych programoch."

Napriek zapojeniu FBI do prípadu Chenga nebolo hneď jasné, či vedec skutočne mal prístup k citlivým alebo utajovaným informáciám. Najmä nebol obvinený zo špionáže.

Chengovo zatknutie prichádza niekoľko dní po tom, čo bol v osobitnom prípade zatknutý bývalý dôstojník CIA z Hongkongu a dodávateľ FBI Alexander Yuk Ching Ma za špionáž. Bývalý úradník údajne poskytol čínskej vláde tajné informácie.

Moskva je pobúrená! V ruskom diplomatickom aute v Haagu našli cudzie sledovacie zariadenie
Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok vyjadrilo svoje pobúrenie po tom, čo bolo nájdené sledovacie zariadenie v ruskom vojenskom aute v Haagu, domove holandskej vlády a Medzinárodného súdneho dvora, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Marek Molnár