Erdogan obviňuje Grécko z „vysievania chaosu“ v Stredomorí
25 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil susedné Grécko z „vysievania chaosu“ vo vodách Stredozemného mora, v ktorých si obe krajiny určujú požiadavky na prírodné zdroje, informuje portál RT.


V pondelok po stretnutí kabinetu Erdogan kritizoval Atény za vysielanie námorných navigačných a meteorologických správ, známych ako Navtex, do oblastí Stredozemného mora, ktoré si "zabrala" Ankara.

"Grécko vyslalo svoj vlastný Navtex nezákonne a chybným spôsobom. S týmto prístupom Grécko zasialo chaos, z ktorého nebude môcť uniknúť," prehlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Turecký prezident tiež tvrdil, že grécke aktivity v tejto oblasti povzbudzujú tretie krajiny, ktoré podľa neho nepomôžu Aténam v prípade otvoreného konfliktu s Ankarou.

"Tí, ktorí predhodia Grécko pred turecké námorníctvo, nebudú stáť za nimi," dodal Erdogan, pričom nespomenul konkrétne krajiny.

Stiahnutie vojsk USA z Nemecka a Nord Stream 2 zviazal Washington do jedného uzla (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová


Podľa hovorcu gréckej vlády Steliosa Petsasa v pondelok uplynie platnosť gréckeho poradenstva pre Navtex pre Stredomorie. Poradenstvo trvá v rovnakom období ako turecká prieskumná ropná misia prieskumnej lode Oruc Reis, ktorú doprevádza niekoľko vojenských plavidiel. Táto misia, ktorá sa pôvodne mala skončiť 23. augusta, bola nedávno predĺžená na 27. augusta.

„Grécko reaguje pokojne a pohotovo na diplomatickej aj operatívnej úrovni. A s národnou dôverou robí všetko potrebné na obranu svojich suverénnych práv,“ prehlásil Petsas.

Vody východného Stredomoria boli v poslednej dobe mimoriadne horúce, pretože dvaja spojenci NATO vyslali svoje jednotky do oblasti blízko gréckeho ostrova pri južnom pobreží Turecka.

Ankara si uplatnila nárok na vody po tom, čo uzavrela námornú dohodu s vládou vojnou zničenej Líbye podporovanej OSN, Grécko to však s ostatnými krajinami odmietlo, pričom s ďalším spojencom NATO, Francúzskom, dokonca poslalo svoje vlastné námorné sily na podporu Grécka.

3 dôvody, prečo sa ceny ropy v najbližšej dobe nebudú zvyšovať
Pre ropné trhy je to znepokojujúce obdobie, pretože najnovšie správy neinformujú o zvýšení cien ropy a zdá sa, že v nasledujúcich týždňoch zasiahne priemysel vlna negatívneho vývoja, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | Marek Molnár