Bielorusi chcú limit pre funkčné obdobie prezidenta
25 | 08 | 2020 I Diana Zaťková / TASR

Bieloruská opozičná koordinančná rada trvá na tom, aby sa krajina vrátila k svojej ústave z roku 1994, ktorá stanovovala horný limit pre funkčné obdobia prezidenta.


Počas nedeľňajších masových protestov v bieloruskej metropole Minsk člen opozičnej koordinančnej rady Bieloruska Pavel Latuško uviedol, že rada trvá na tom, aby sa krajina vrátila k svojej ústave z roku 1994, ktorá stanovovala horný limit pre funkčné obdobia prezidenta. "Trváme na celoštátnom referende o tejto otázke," vyhlásil Latuško, ktorého citovala tlačová agentúra TASS.

Aktivista ďalej pripomenul, že bývalí prezidentskí kandidáti už požiadali najvyšší súd, aby vyhlásil prezidentské voľby z 9. augusta za neplatné. Latuško tiež vyzval na vytvorenie iniciačných skupín s cieľom odvolať všetkých členov Snemovne reprezentantov - dolnej komory parlamentu - ako aj zákonodarcov miestnych zastupiteľstiev.

Lukašenko nazval bieloruské protesty „farebnou revolúciou“, pričom obviňuje zahraničné krajiny zo zasahovania
Prezident Alexander Lukašenko prirovnal nedávne udalosti v Bielorusku k farebným revolúciám a prehlásil, že demonštranti sa snažia nasledovať zahraničnú šablónu na zvrhnutie vlády, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Podľa Latuška bude koordinačná rada požadovať odstúpenie vrcholových činiteľov ministerstva vnútra za to, že nezačali vyšetrovanie 700 prípadov použitia policajnej sily proti civilistom, ktorí sa obrátili so sťažnosťami na Vyšetrovací úrad. Ďalší členovia rady taktiež oslovili demonštrantov a vyzvali pracovníkov priemyselných podnikov, aby pokračovali v štrajkoch.

V nedeľu vyšli opäť do ulíc v Bielorusku desaťtisíce demonštrantov protestujúcich proti znovuzvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka. Protestujúci, ktorí sa zhromaždili na Námestí nezávislosti v hlavnom meste Minsk, mávali bieloruskými vlajkami a žiadali Lukašenkovu rezignáciu, pričom kričali "sloboda" a "nezabudneme, neodpustíme".

Leščeňa bol by prvým diplomatom, ktorý by získal azyl v SR
Bieloruský veľvyslanec na Slovensku Igor Leščeňa by bol prvým diplomatom, ktorému by SR udelila azyl, ak by oň požiadal. Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | TASR


"Máme len dve požiadavky - spravodlivé voľby a koniec násilia," povedal pre tlačovú agentúru AFP jeden z protestujúcich. Podľa miestnych médií sa na nedeľňajších protestoch zúčastnilo viac než 100 000 ľudí, no niektoré médiá uvádzajú až dvojnásobok.

Ministerstvo obrany nesplnilo svoje hrozby, že ak by malo dôjsť k nepokojom, na protestoch nebude zasahovať polícia, ale armáda. Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská výstrahy zo strany štátnych zložiek označila za "obvyklé zastrašovanie ľudí". "Bielorusi sa však už neboja a sú pripravení brániť svoje práva. Prezidentovi už nikto neverí," povedala. Proti demonštrujúcim nakoniec armáda nezasahovala.

Lavrov tvrdí, že niektoré opozičné sily chcú premeniť Bielorusko na druhú Ukrajinu
Niektorí z bieloruskej opozície chcú v krajine vidieť „krviprelievanie“, tvrdí ruský minister zahraničný vecí Sergej Lavrov, pričom dodal, že kandidátka Svetlana Tikanovská sa zdá byť príťažlivejšia pre západné krajiny ako pre domáce publikum,... Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | Marek Molnár