Lukašenko nazval bieloruské protesty „farebnou revolúciou“, pričom obviňuje zahraničné krajiny zo zasahovania
24 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Prezident Alexander Lukašenko prirovnal nedávne udalosti v Bielorusku k farebným revolúciám a prehlásil, že demonštranti sa snažia nasledovať zahraničnú šablónu na zvrhnutie vlády, informuje portál RT.


"Je nám to jasné. Ako sme očakávali, všetko ide podľa plánu farebných revolúcií a odráža sa na domácom politickom napätí,“ uviedol Lukašenko.

Bieloruský prezident, ktorý je v čele krajiny už 26 rokov, obvinil aj zahraničné krajiny zo zasahovania do vnútorných záležitostí a snahy o „zmenu režimu“.

„Farebná revolúcia“ je termín, ktorý sa používa na opis protivládnych hnutí na celom svete, najmä v bývalom východnom bloku. Udalosti v krajinách ako Arménsko, Gruzínsko, Ukrajina a Kirgizsko boli označené ako farebné revolúcie.

Aj keď je tento termín v médiách zvyčajne definovaný ako „nenásilná“ zmena vlády s masovou podporou verejnosti, tieto hnutia boli často spojené so západnými záujmami v konkrétnom regióne a ich oponenti ich zvyčajne označujú ako operácie na zmenu režimu.

Lukašenko armáde nariadil, aby používala "čo najprísnejšie opatrenia"
Lukašenko vyhlásil, že zahraničné sily sa pokúšajú v Bielorusku vyvolať revolúciu. Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | TASR


Lukašenko tvrdí, že v protestoch krajiny je zahrnutý zahraničný vplyv, a nie spontánne vnútorné rozhodnutie zvrhnúť vládu, a v minulosti označil Poľsko a Litvu ako hlavných vinníkov.

„Zvláštnosť súčasnej situácie spočíva v tom, že do nej zasahuje aj vonkajší faktor,“ uviedol Lukašenko.

Niekoľko európskych národov vrátane Francúzska a Nemecka požiadalo Lukašenka, aby začal rokovania s opozíciou, ktorú sprostredkovali. Ďalšou navrhovanou možnosťou bolo získať za sprostredkovateľa Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

„Trochu ako chrípka“: Britský vedec tvrdí, že koronavírus s nami zostane už „navždy“
Covid-19 zostane s ľudstvom „v nejakej forme navždy,“ predpovedá britský vedec, ktorý obhajuje pravidelné očkovanie obyvateľstva proti smrteľným chorobám, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Lukašenko predtým takéto ponuky odmietol a zároveň tvrdí, že na bieloruských hraniciach stále prebieha budovanie síl NATO, pričom sa voči tomu zaviazal protestovať. V sobotu armáde nariadil, aby používala „čo najprísnejšie opatrenia“ na ochranu územnej celistvosti krajiny, a poveril svojho ministra obrany, aby pri návšteve vojenského výcvikového strediska neďaleko Grodna nariadil ochranu západných hraníc krajiny.

"Vojenská podpora pre destabilizáciu Bieloruska je zrejmá. Vojaci NATO sa pohybujú smerom k hraniciam," vyhlásil Lukašenko.

Bielorusko v súčasnosti prežíva masové nepokoje po výsledkoch národných volieb 9. augusta, ktoré mnohí považujú za sfalšované. Keď sa hlasovanie skončilo, občania z celej krajiny vtrhli do ulíc a stretla sa s nimi polícia, ktorá používala slzný plyn, omračujúce granáty a gumové projektily so správami o viacerých úmrtiach. Úrady trvajú na tom, že tvrdá reakcia bola opodstatnená, zatiaľ čo Lukašenko v sobotu vyhlásil, že „60 percent“ všeobecne propagovaných prípadov policajnej brutality bolo „falošných“.

Maduro považuje za "dobrý nápad" nakúpiť od Iránu rakety
Venezuelský prezident Nicolás Maduro povedal v sobotu počas stretnutia s členmi svojho kabinetu, že by bolo "dobrým nápadom" preskúmať možnosť nákupu balistických striel od Iránu. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters. Čítať ďalej
23 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR